Eğitim Sübye Nedir? Sübye Nasıl Yapılır Ve Faydaları Nelerdir?

Sübye Nedir? Sübye Nasıl Yapılır Ve Faydaları Nelerdir?

02.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Sübye, Osmanlı mutfağının önemli tatlılarından bir tanesidir. Çoğunlukla yaz aylarında yapılan bu şerbet, oldukça serinletici olması sebebi ile tercih edilirdi. Bunun yanında sindirim sistemine iyi gelmesi ve uykuyu düzene sokması ile de bilinmekteydi. Sübye nedir? Sübye nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Sübye Nedir Sübye Nasıl Yapılır Ve Faydaları Nelerdir

Kavun ve badem çekirdeklerinin ezilerek elde edilen öze sübye ismi verilmektedir. Yalnızca kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi yalnızca badem çekirdeğinin özü ile de yapılabilir. Günümüzde de bu içeceğin nasıl yapıldığı oldukça merak edilmektedir.

Sübye Nedir?

Sübye yapımında kurutulmuş kavun çekirdeği, su ve şeker kullanılmaktadır. Kavun çekirdekleri öncelikle güzel bir şekilde yıkanıp sonrasında kurutulur. Bu çekirdekler bir yıl bekletilmelerinin ardından taş dibekte dövülüp macun haline getirilmektedir. Sonrasında içerisine şekeri eklenerek gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Sübye çabuk bozulduğu için hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bu nedenle ticari olarak satılan bir yiyecek olmamıştır.

Evinizde sübye hazırlamayı düşünüyorsanız bunu kahve çekirdekleri ile de kolaylıkla yapabilirsiniz. İçerisine iki yemek kaşığı şeker koyup çektiğiniz zaman bu karışımın bembeyaz ve macun kıvamında olduğunu görürsünüz. Sonrasında ise su ekleyip şeker eriyene kadar karıştırmanız gerekir. En son sübye süzülerek tüketilecek kıvama gelmektedir.

Sübye Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Sübyenin ana vatanının neresi olduğu tam olarak bilinmez. Ancak bu tarifin İspanyadan gelen Yahudilerden öğrenildiği düşünülmektedir. Günümüzde ise özellikle Tire bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır.

Sübyenin bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar;

Haberin Devamı

Uykunun düzene girmesini ve güne başlarken güzel bir şekilde başlanmasını sağlamaktadır.

Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur.

Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir.

Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur.

Tok tuttuğu için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir şerbettir.

Kavun çekirdeği ya da badem kabuğu gibi çeşitli besinlerden sübye yapılabilmektedir.