Eğitim Svt Ne Demek, Açılımı Nedir? Svt Tehlikeli Midir, Nasıl Geçer?

Svt Ne Demek, Açılımı Nedir? Svt Tehlikeli Midir, Nasıl Geçer?

30.03.2021 - 15:27 | Son Güncellenme:

SVT, tıp terimleri arasında yer alır. Vatandaşlar kimi zaman doktorlar tarafından bu terimi duyabilmektedir. Ancak anlamı bilinmediği için SVT ile alakalı olarak araştırmalar yapılmaktadır. SVT ne demek, açılımı nedir? SVT tehlikeli midir, nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.

Svt Ne Demek, Açılımı Nedir Svt Tehlikeli Midir, Nasıl Geçer

SVT, taşikardi grubunda yer alan hastalıklardan bir tanesidir. Kişilerde kalp hızının normal seviyenin üstünde olması durumunda bu isim kullanılmaktadır. Taşikardi halk dilinde kalp çarpıntısı ismi ile de bilinir.

SVT Ne Demek, Açılımı Nedir?

SVT açılımı supraventriküler taşikardi şeklindedir. Bu olayda dar QRS kompleksleri ile düzenli bir ritim içerisinde aritmi görülmektedir. SVT durumu çoğunlukla atrüyum sebepli meydana gelmektedir. Atriyal hızların 100 ile 250 arasında olması halinde meydana gelmektedir.

SVT kalpteki kulakçıklardan meydana gelen patolojik çarpıntı ya da ritim bozukluğu durumudur. Bu olay kalpteki her iki kulakçıkta da meydana gelebilmektedir. Kulakçık içerisinde bulunan uyarı çıkarma kabiliyeti olmayan noktalarda veya bölgelerdeki uyarı çıkarma kabiliyetleri sebebi ile oluşabilmektedir. Bu durumdaki odakların ya da noktaların meydana gelmemesi gerekmektedir.

Odak noktaları bazen doğuştan meydana gelebilmektedir. Bazıları ise geçirilen hastalıkları sebebi ile meydana gelmektedir. Odak noktaları kalbin normal bir şekilde uyarı oluşumundan meydana gelen SA nodu veya sinüs düğümü denilen yerde bypass oluşturmaktadır. Bu uyarılar da kalbin daha hızlı bir şekilde atmasına sebep olmaktadır.

SVT Tehlikeli midir, Nasıl Geçer?

SVT tedavileri iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan bir tanesi ilaç ile yapılan tedavidir. Diğeri ise ablasyon tedavisi olarak isimlendirilir. SVT oluşumunun türü, hastanın öyküsü, hastada bulunan diğer rahatsızlıklar tedavinin nasıl gerçekleşeceğini belirlemektedir.

Günümüzde SVT hastalarında genellikle ablasyon yöntemi uygulanır. Bunun sebebi de ilaç tedavilerinin hastalığın iyileşmesine yönelik değil, hastalığı baskı altına almaya yönelik olmasıdır. Ablasyon ise taşikardi sebebini tamamen ortadan kaldırır.