Eğitim Ülkemizdeki En Tuzlu Deniz Hangisidir? Denizlerin Tuzluluk Oranları

Ülkemizdeki En Tuzlu Deniz Hangisidir? Denizlerin Tuzluluk Oranları

18.10.2021 - 01:24 | Son Güncellenme:

Dünya da bulunan birçok deniz vardır. Deniz sularını normal sulardan ayıran özellik tuzdur. Deniz suyunda yüksek oranda tuz vardır. Türkiye de hatta dünyada ortalama bir tuz oranı olsa da bu denizden denize değişiklik gösterir. Türkiye 3 tarafı denizlerle kaplı bir yarım adadır. Bu nedenle de denizler oldukça çoğunluktadır. Ülkemizdeki en tuzlu deniz hangisidir? Denizlerin tuzluluk oranları nelerdir tüm detayları ile derledik.

Ülkemizdeki En Tuzlu Deniz Hangisidir Denizlerin Tuzluluk Oranları

Türkiye’de bulunan denizler Akdeniz, Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizidir.

Haberin Devamı

 Ülkemizdeki En Tuzlu Deniz Hangisidir?

 Dünyada olduğu gibi ülkemizde de denizlerde tuzluluk oranı farklılık göstermektedir. Bunun birçok sebebi vardır. Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz’dir. Akdeniz’in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır. Buharlaşma fazla oldukça da tuzluluk oranı artmaktadır.

 Denizlerin Tuzluluk Oranları Nelerdir?

 Deniz sularının büyük kısmı %3.6 değerinde tuzluluk oranına sahiptir. Fakat bu denizin konumuna göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde bulunan Akdeniz, Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi’nin tuzluluk oranları birbirleri ile farklıdır. Akdeniz’in tuzluluk oranı %38’dir. Karadeniz’in tuzluluk oranı ’dir. Marmara Denizi’nin tuzluluk oranı %36 civarıdır. Ege Denizi’nin tuzluluk oranı ise kuzeyinde ve güneyinde değişiklik gösterir. Ege Denizi’nin kuzeyinde tuz oranı %33 iken güneyinde %37 civarındadır.