Eğitim Üretim Faktörleri Nelerdir? Kısaca Üretim Faktörleri Ve Getirileri

Üretim Faktörleri Nelerdir? Kısaca Üretim Faktörleri Ve Getirileri

01.04.2021 - 15:56 | Son Güncellenme:

Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir. Ekonomik faaliyetlerin en önemli temeli ve zenginliğin kaynağı üretim olarak bilinir. İnsan yaşamının ve dolayısıyla da toplumsal hayatın en önemli kısmını üretim faaliyetleri meydana getirir. Üretim faktörleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Üretim Faktörleri Nelerdir Kısaca Üretim Faktörleri Ve Getirileri

İhtiyaçları karşılamak için kullanılan mal ve hizmetleri ortaya çıkartmak, fayda sağlayacak bir ürün meydana getirmek ya da var olan faydayı daha çok artırmak amacı ile yapılan her türlü faaliyete üretim ismi verilir.

Üretim Faktörleri Nelerdir?

Üreticilerin ürün ya da hizmet ortaya koyabilmek için kullanmak zorunda oldukları her unsur üretim faktörleri kategorisi yer alır. Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde yer alır. Üretim faktörleri başlıca şunlardır;

Haberin Devamı

Emek yani İş Gücü: Üretim sürecinde faaliyet gösteren insanların gücünden doğan değere emek adı verilir. Fayda sağlayacak mal ve hizmet üretimi için organize ve planlı bir şekilde yapılan tüm zihinsel ve fiziksel faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Örneğin, çiftçinin toprağı kazması ile bir çocuğun oyun oynamak için toprağı kazması birbirinden farklı şeylerdir.

Girişim: Üretim faktöründe, insanların eğilimlerine ve tercihlerine göre bir üretim faaliyetini organize etmektir.

Sermaye: Üretim süreçleri içinde emek faktörüyle birlikte hayatını sürdüren ve verimliliğini artıran faktöre sermaye adı verilir.

Doğal Kaynaklar yani Toprak ve Hammadde: Üretim yapılan denizler, güneş enerjisi, akarsular, göller, orman, yeraltı zenginlikleri ve toprak gibi doğal kaynaklar doğal üretim faktörleri içinde yer alır.

Haberin Devamı

Kısaca Üretim Faktörleri ve Getirileri

Tüm üretim faktörleri bir getiri için kullanılır. Doğal kaynakların ve toprağın getirisi ise, rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise, ücrettir. İktisatta ise, sermaye ve üretim için kullanılan tüm insan yapımı makina, araç ve ekipmanları ifade eder. Sermayenin üretimdeki getirisi ise, faizdir. Bunlar ise, girişimcilerin üretim için ödedikleridir.

Girişimci toprağı kullanmak için makina ve rant ekipmanı almak, işçi çalıştırmak için ücret, yeni fabrika kurmak için de faiz öder. Aldığı risk, kullandığı beceri ve kurduğu organizasyon karşılığında bir kazanç elde eder. Bu kazanca ise kar, ismi verilir. Üretim faktörlerinin getirileri milli gelir hesaplamasında hesaplanır. Rant, faiz, ücret ve kar olmak üzere tüm getirilerin toplamı milli geliri ifade eder. Yapılan bu hesap, ülkedeki üretim faktörlerinin ayrı ayrı milli gelirden aldığı payı ifade eder.