Ekonomi DB: Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici

DB: Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici

31.07.2012 - 13:14 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası, tahıl fiyatlarının rekor düzeylere yükselmesinin olumsuz etkileri hakkında uyardı. Banka, tahıl fiyatlarındaki artışın 2008'e kıyasla daha geniş çaplı olduğuna dikkat çekti.

DB: Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici

Dünya Bankası, artan tahıl fiyatlarının olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, artan tahıl fiyatlarının dünyanın en fakir kesimlerini tehdit ettiğini ve uzun süreli olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Dünya Bankası'nın hükümetlere artan gıda fiyatlarıyla mücadelede yardıma hazır olduğunu söyleyen Kim, kısa dönemli fiyat artışlarının olumsuz etkilerine izin verilmeyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Kim, gıda fiyatları yükseldiğinde fakir ülkelerde ailelerin masraflarını azaltmak için çocuklarını okuldan almak zorunda kaldığını belirterek sorunun sosyal boyutlarına da dikkat çekti. Dünya Bankası Başkanı, gıda fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanan yetersiz beslenmenin çocuklarda bir ömür boyu süren fiziksel, sosyal ve zeka sorunlarına yol açtığını vurguladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, yaşanan fiyat artışının 2008'e kıyasla daha geniş çaplı olduğu ifade edildi. Banka, şu anda küresel bir tahıl kıtlığından bahsetmek için erken olduğunu kaydetse de, stoklarda yaşanan azalmanın endişe verici olduğunu belirtti.

Artan tahıl fiyatları gelişen ülkelerde de etkisini göstermeye başladı. Dünyanın en büyük mısır ithalatçısı Japonya, son dönemde mısırda görülen rekor fiyatlar sonrası ithalatını azalttı. Mısırın en çok hayvan yemi olarak kullanıldığı Japonya'da, yem üreticileri buğdayı tercih etmeye başladı. Böylece Japonya'nın buğday ithalatı geçen seneye göre 5 kat arttı.

Haberin Devamı

TUSAF'DAN SPEKÜLASYON UYARISI

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, dünyada kuraklık nedeniyle hububat üretiminde anormal düşüşler olmadığını belirterek, ”Fiyatlar kağıt üzerinde yükseliyor. Yansıtıldığı gibi dünyada çok kötü bir tablo yok. Dışarıdaki gelişmelerin tamamen spekülasyon olduğunu, bir müddet sonra normal seyrine döneceğini düşünüyorum” dedi.

Özmen, "Dünya gündemine bomba gibi düşen ABD’deki kuraklık olayı, dünyaya çok sert servis yapılıyor. Mısır, soya, buğday üretimde anormal bir düşüş yok. Tabii borsalar bunu çok ciddi şekilde bedellendiriyor. Artık dünya spekülasyonu çok iyi yapıyor. Önce üretim rakamları çok şişirildi, sonra kuraklık haberleri çok sert şekilde servis yapıldı. Üretim rakamları çok mu geriledi? Rakamlara bakıyorsunuz yüzde 3-5’ler, maksimum yüzde 10’lar seviyesinde revize ediliyor. Sonuçta baktığınızda ne dünyaya yetmeyecek bir buğday rakamı var ne de dünya bir hububat noksanlığıyla karşı karşıya kalacak" dedi.

Tarımsal emtia fiyatlarının borsada kağıt üzerinde yükseldiğini ileri süren Özmen, ”Son 7 ayda buğday yüzde 50, mısır yüzde 90 yükseldi deniliyor. Bu fiyatlardan alan da yok satan da yok. Çünkü bu fiyatlar şişirilmiş, kağıt üzerinde gelişen fiyatlar. Böyle yansıtıldığı gibi dünyada çok kötü bir tablo yok. Dışarıdaki gelişmelerin tamamen spekülasyon olduğunu, bir müddet sonra normal seyrine döneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Özmen, hububatta spekülasyon yapılmasının bedelini ithalatçı konumundaki gelişmekte olan ülkelerin ödediğine dikkati çekti