Ekonomi İHKİB arabuluculuk için ‘merkez’ kurdu

İHKİB arabuluculuk için ‘merkez’ kurdu

20.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, İHKİB Arabuluculuk Merkezi’ni hayata geçirdi. Düzenlenen tanıtım etkinliğinde Yeditepe Arabuluculuk Derneği Başkanı Avukat Tufan Uz ile İzmir 9 Eylül Üniversitesi İş Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Avukat Eda Karaçöp, arabuluculuk sistemi ve işçi ile işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamalarıyla igili sunum yaptı.

İHKİB arabuluculuk  için ‘merkez’ kurdu

1 günden daha kısa

Haberin Devamı

“Taraflar genellikle aynı meseleyi farklı şekilde ifade ettikleri için bir türlü bir uzlaşmaya varamıyor” diyerek söze başlayan Uz, şöyle devam etti: “Arabulucu, müzakere teknikleriyle tarafların müşterek menfaatlerini keşfetmelerini sağlıyor. Öfke ve duygular kontrol edilemediğinde taraflar müşterek menfaatlerden uzaklaşıyor ve aralarındaki köprüler telafi edilmesi zor bir şekilde yıkılıyor. Mesele köprüleri yıkmak değil, taraflar arasındaki hataların kırgınlıkların onarılması. Arabuluculuk ile mahkemeye gitmeden uyuşmazlıklar çözülüyor.”

ABD’den Singapur’a dünyadaki birçok modeli inceledikten sonra bu merkezi kurduklarını anlatan Uz, Haziran 2013’te yürürlüğe giren Kanun sayesinde arabuluculuk yöntemi ile 22 bin uyuşmazlık dosyasının (830 milyon TL değerinde) yüzde 90 oranında anlaşma ile sonuçlandığı bilgisini paylaştı. Uz, arabuluculuk sisteminde uyuşmazlıkların yüzde 88’inin 1 gün veya daha kısa sürede çözüme ulaştırıldığını açıkladı. Uz, arabuluculuk başvurularının yüzde 80’inin büyük şehirlerden geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı