16.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan - Kadın üreticiler ve kadın kooperatiflerini buluşturan bir pazaryeri olan Shopsa, sosyal girişimciliğe destek veriyor. Sadece kadın üretici ve girişimcilerin ürünlerinin yer aldığı Shopsa, şu anda Türkiye çapında bulunan alışveriş ağını kasım ayında uluslararası platforma da açacak. Kadınlar tarafından üretilen yöresel ürünler ve coğrafi işaretli ürünler bu sayede dünyada da daha fazla tanıtılmış olacak. Ayrıca Shopsa Akademi kapsamında katma değerli üretim için desteğe ihtiyacı olan kadınlara eğitimler de sağlanıyor. Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, “Türkiye’nin üreten kadınlarının, üretmek isteyen ancak imkan bulamayan kadın girişimcilerinin ürünlerini tüketiciye ulaştırdığı pazaryerini hayata geçirdik. ‘Kadına destek ülkeye destek’ anlayışıyla hareket ediyoruz” dedi.
Kasım 2020’de kurulan, Türkiye’nin girişimci ve üreten kadınlarının ürünlerini satışa sunan shopsa.com.tr bugün itibarıyla 300’den fazla tedarikçi, 10 bini aşkın ürün ile dijital pazaryerleri arasında yerini aldı. E-ticaret hacminin yerelde ve ulusalda geliştirilmesi, desteklenmesi ve daha fazla kadına ulaşması adına sitenin kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan ile Gaziantep Büyükşehir Belediye ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin arasında işbirliği protokolü imzalandı.
‘Kooperatifler güç katıyor’
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, dünyada özellikle pandemide dijitalleşmenin geldiği noktaya dikkat çekti. Şahin, “Belediyelerimizin kurduğu kooperatiflerin Shopsa’ya dahil olup daha güçlenmesini ve Shopsa’nın uluslararası alana da açılmasıyla yeni bir marka atağını çok önemli buluyoruz. Şu anda Gaziantep olarak yedi kooperatifimiz ve Kadın Girişimci Destek Merkezimizdeki 25 şirketimizden çıkan ürünlerle Shopsa’nın içerisine dahil olmak için bir protokol imzaladık. Anadolu kadınının hem kendi el ürününü ekonomiye kazandırmak, hem de aile ekonomisini güçlendirmek için bu çalışmayı çok kıymetli buluyorum” dedi.
‘Üretim için cesaretlendirmeliyiz’
Demet Sabancı Çetindoğan, şu anda sitede 300’ün üzerinde marka/firma olduğunu belirtirken, bunların 25 tanesinin vergiden muaf bireysel kadın üreticiler olduğunu, 20 tanesinin ise kooperatifler olduğunu ifade etti. Mevcut durumda sepet ortalamasının 100-110 lira olduğunu anlatan Çetindoğan, marka bilinirliği arttıkça bunun yükseleceğini, 250 liranın altına düşmemesinin öngörüldüğünü söyledi. Çetindoğan, “Kampanyalar, indirimler; satışı birebir etkiliyor. Kampanyalar konusunda çok aktif olacağız. Şu anda en çok gıda ürünleri satıldığını görüyoruz; özellikle zeytinyağı. Daha fazla kadın girişimciye ulaşmaya çalışıyoruz; burada belediyeler ve kooperatiflerin Shopsa’yı duyurmaları çok önemli. Halihazırda ürünleri yoksa bile üretime katılmaları için cesaretlendirmeliyiz” dedi.
Seramik zeytinyağı şişeleri yok sattı
Demet Sabancı Çetindoğan, tasarımın önemine dikkat çekerken, Shopsa’da satış yapan bir kadın girişimciden örnek verdi. Buna göre, Balıkesirli firma, İznik Çini sanatçılarınca işlenen seramik şişeleri sayesinde zeytinyağını yok satıyor. Bu ürün özellikle hediye olarak tercih ediliyor.