14.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
Hazine eski Müsteşarı, Radikal gazetesi köşe yazarı Mahfi Eğilmez, doğum yılı 1950'den 2000'e kadar uzanan 50 yıllık bir döneme ilişkin ekonomi ağırlıklı gözlem ve izlenimlerini, "Light Günlük"te toplamış, Yayımlanmış çeşitli yazılarıyla da zenginleştirilen kitap zevkle okunuyor.
Benzer bürokratik aşamalardan geçtiğim ve ekonomik - mali konular beni de yakından ilgilendirdiği için kitaptaki değerlendirmeleri okudukça konular üzerinde uzun uzun düşündüm.
Mahfi Eğilmez kitapta elli yıllık dönemde ülkenin temel sorunlarının pek değişmediği gerçeğini tespit ediyor.
Doktora derslerinde hocalığını yaptığım, bürokrasideki başarılarını izlediğim, tüm yazılarını kaçırmadan okuduğum Mahfi Eğilmez'i kitaptaki görüş ve değerlendirmeleriyle daha yakından tanıma fırsatı buldum.
Mahfi Eğilmez'in futbola düşkünlüğü yüzünden orta ve lise öğreniminde dalgacı bir öğrenci olduğunu, ancak Mülkiye'de, siyaset tarihi, felsefe ve özellikle ekonomi konularıyla yakından ilgilenen başarılı bir öğrencilik geçirdiğini öğreniyoruz.
Mete Tunçay ve Tuncer Bulutay gibi değerli hocalardan çok etkilenen Mahfi Eğilmez hiçbir gruba dahil olmayan bağımsız bir entelektüel ve iktisatçı olarak yetiştiriyor kendini.
O dönemde başarılı öğrenciler ya Maliye müfettişi ya da Maliye hesap uzmanı olurdu. Mahfi Eğilmez de Maliye müfettişliğini seçiyor. Müfettişliğin abartılı şekilciliği günlükte mizahi bir üslupla tatlı tatlı anlatılıyor. Maliye müfettişi olunca, ülke ekonomisi hakkında görüşlerinin alınacağını beklerken SEKA'ya gönderilecek tasarruf bonolarını günlerce nasıl sayıp tutanağa bağladığını anlattığı bölüm, Akçay'da otelcinin fişlerini, defterlerini yazma şeklini tarif ettiği için nasıl karabasanlar bastığına ilişkin anısı son derece ilginç.
İçeride ve yurtdışında görev yapan bürokratların, IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşların temsilcileriyle temaslarda yaşadıkları sıkıntılar, ekonominin sorunlarını politikacılara anlatmanın adeta olanaksızlığı pek çok örnekleri ile günlükte anlatılıyor.
Mahfi Eğilmez'in ekonominin düzlüğe çıkarılması, enflasyonun önlenmesi konularında bürokrat olarak girişimleri, düşünceleri günlükte ayrıntılarıyla yer alıyor. Bugün uygulanan istikrar programının ana çatısının onun Hazine Müsteşarlığı döneminde kurulduğunu da öğreniyoruz.
Kendisini, siyasal ve sosyal görüşleri yönünden ortanın solunda, ekonomik görüşleri itibariyle ortanın sağında olarak tanımlıyor. Bana göre, Mahfi Eğilmez gibi ülke ve dünya sorunlarını yakından izleyen, siyasal, sosyal ve ekonomik konuları felsefe boyutuyla da değerlendiren bir aydının kendi dünya görüşünün oluşumunda bütünselliği yakalaması beklenirdi.
Üst düzey bürokratların çoğu gibi günlük politikaya ve siyasetçilere mesafeli duran Mahfi Eğilmez de sonunda, aktif politikaya girip ANAP'tan milletvekili adayı oluyor, ancak seçilemiyor. Seçilebilseydi sevmese de politikaya kalite katardı.
"Light Günlük"te, kendini ülkenin ekonomik sorunlarının çözümüne adamış, kendine güvenen, bürokratik görevlerinde koltuğa "yarın kalkacakmış" gibi oturan, amacına ulaşamayacağını anlayınca istifa etmekten kaçınmayan bir uzmanın bakışıyla 50 yıllık geçmiş değerlendiriliyor.
İyi yetişmiş uzmanların halka, kamuoyuna sadece bürokraside değil, başka alanlarda da yararlı olabileceğinin en iyi örneğini, yazıları ve kitaplarıyla bize gösteriyor Mahfi Eğilmez.