Ekonomi ‘Mal gönderecek yol bulamıyoruz’

‘Mal gönderecek yol bulamıyoruz’

23.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye ve Irak’ta iş yapan Ülker, bu bölgeye ilişkin olarak yılın ikinci yarısından endişeli. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker “Malı göndermenin yolunu bulamıyoruz” dedi

‘Mal gönderecek yol bulamıyoruz’

Son dönemde IŞİD’ın saldırıları nedeniyle Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan durum, bu ülkelere ihracat yapan, hatta üretimi bulunan şirketleri de düşündürüyor. Özellikle bu iki ülkeye mal taşıyan bazı sürücülerin esir alınması, taşımaları da askıya alırken, Irak ve Suriye ihracatlarını durma noktasına getirmiş durumda.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker de bu bölgeye ticaret konusunda yılın ikinci yarısından umutlu olmadığını belirtti. Yıldız Holding’in Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)?ile yürüttüğü Futbol Köyleri projesiyle ilgili olarak düzenlenen toplantıda konuşan Murat Ülker, Suriye ve Irak’taki olaylar nedeniyle ikinci altı aylık verilerden “endişe duyduklarını” söyledi.

‘Aslında alıcılar hazır’
Bu pazarlarda ilk yarıda geçen yılla benzer hatta daha iyi bir dönem geçirdiklerini belirten Ülker, “Baktığınız zaman aslında sadece bölgedeki insanlar değişiyor. İş yaptıklarımız, distribütörler... Ama insanlar kaybolmuyor. İnsanlar ne yazık ki seyyar hale gelince bizim ürünlerimizi daha fazla kullanmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
Yılın ikinci yarısından pek emin olmadıklarını ileten Ülker, “İkinci altı ay endişelendiriyor. Bizim kendi mallarımız açısından. Çünkü malı göndermenin bir yolunu bulamıyoruz” ifadesini kullandı. Irak ve Suriye, Ülker’in ihracat gelirlerinde önemli bir yer tutarken, özellikle Suriye’deki dondurma fabrikasıyla bu ülkedeki pazarın önemli bir kısmını elinde bulunduruyor.

‘Çukurova iyi oldu’
Çukurova Grubu’nun Turkcell için Alfa’ya ödemesi gereken finansmanı Ziraat Bankası’ndan sağlamasına ‘çok iyi oldu’ yorumunu yapan Murat Ülker, bu konuda şunları söyledi:
“Biz bir sözleşme yaptık. Şartlı finansman desteği için. Ziraat’le de anlaştık. Sonra gördük ki, bunu aynı şartlarla Çukurova’ya da verebiliyor. Biz de ‘bunu böyle onlara verin’ diye anlattık. Hayli teknik bir iş. Ayrıca zaman sıkıntısı da vardı, onu da giderdi. Çukurova’nın bankalarla ilişkilerinin normalleşip, çalışmalarını sürdürmesi, memleket için hepimizin yararınadır. Bizimle aynı planı uyguladılar. Zaten olması gereken de buydu. Çukurova’nın durumu zordu, o yüzden sorun oldu. Çukurova’nın elinde iyi bir mal var, borcunu niye ödeyemesin ki.”

Haberin Devamı

Altyapı hamlesine ilham kaynağı oldu
TFF Ülker Futbol Köyleri açılışına, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Murat Ülker ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim katıldı.
Federasyon olarak en verimli işbirliklerinden birini Yıldız Holding ile gerçekleştirdiklerini kaydeden TFF Başkanı Yıldırım Demirören, “Avrupa’nın önde gelen futbol gelişim programlarından birini, örnek olarak gösterilen TFF-Ülker Futbol Köyleri’ni hayata geçirmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Çocuklar ülkemizin geleceği. Yıldız Holding’e de, futbola yaptıkları bu dev katkı için ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Demirören, projenin bir ilham kaynağı teşkil edeceğine de değinerek, “TFF-Ülker Futbol Köyleri, böyle bir gelişim programının, büyük bir altyapı hamlesine nasıl ilham kaynağı olabileceğinin de en önemli örneklerinden biri olma yolunda” dedi.
Fatih Terim ise, “Çocuklarımız için çok güzel bir hizmet. Federasyonumuzun da ayrıca önemsediği bir proje. Spora olan ilgi, onları hayata çok iyi hazırlayacaktır” diye konuştu. Futbol Köyleri, bu yıl 3 kız ve 7 erkek kampı olmak üzere 400 çocuğu ağırlayacak. 2007’de başlayan “Çocuklar İçin Futbol” projesine bugüne kadar 20 milyon liraya yakın kaynak aktarıldığı ve 272 bin çocuğa spor imkanı sağlandığı belirtildi.