Ekonomi Metaverse’e yerli hücumu

Metaverse’e yerli hücumu

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Metaverse’e odaklanan yerli girişim sayısı artıyor. 5G’nin gelmesi ve teknik altyapının daha güçlendirilmesiyle metaverse’in bütün girişimciler için yeni fırsat ve ihracat imkanları yaratması bekleniyor.

Metaverse’e yerli hücumu

Hanife Baş - Dünya geleceğin interneti ve sosyal medyası Metaverse’e hazırlanırken, yerli girişimlerin yeni odak noktası da bu teknoloji oldu. Şu anda bu alanda yurtiçi ve yurtdışında bulunan, kurucusu Türk olan 20’ye yakın girişim var. Metaverse girişimciler için yeni fırsat alanı olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

5G altyapısı önemli

İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı ve yapay zeka araştırmacısı Dr. Şebnem Özdemir, Türkiye’de metaverse alanında ilk çalışmaların 2010’da başladığını anımsattı. Özdemir, “Ancak o yıllardaki bağlantı hızı ve kapsayıcılığı, donanım gücü ve gerçeklik algısının tam olarak verilememesi gibi teknik kısıtlar vardı. Ayrıca insanlar fiziksel dünyada dışında sosyalleşmeye istekli değillerdi. Teknik imkanları gelişen teknoloji dünyası, Kovid-19 sayesinde de insan tepkisinin üstesinden geldi. Metaverse’in doğuşu için beklenilen ortam her anlamda hazır hale geldi” dedi.

Türkiye’de metaverse alanında şirketleşme adımlarını henüz atmış, startup düzeyinde hizmet veren, yurtdışında kurulmuş ama kurucuları ve çalışanları ülkemiz vatandaşı olan 20’ye yakın girişim bulunduğunu aktaran Özdemir, bu girişimler arasında oyun sektöründen, karma gerçeklik, genişletilmiş gerçeklik sektöründen metaverse tarafına geçenlerin de bulunduğunu söyledi. Özdemir, yeni kurgusal evrende girişimciler için hemen her alanda bir açık olduğunu dile getirerek, sanal evrende kullanılacak avatarların kıyafetlerinin tasarımından, kurgu evrenin hikayesinin ve sunacağı deneyimin hikayesine kadar her alanda fırsatlar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İhracat yapıyor

Metaverse alanında kurulan yerli girişimlerden biri de GFDS. Artırılmış, sanal, genişletişmiş gerçeklik konularında çözümler sunuyor. GFDS Başkanı Mert Oğuzata, 2013’den beri artırılmış ve sanal gerçeklik üzerinde çalıştıklarını, bugüne kadar 42 AR ve 75 tane VR projesi gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Bir yıl önce metaverse alanında çalışmaya başladık. Şu anda iki tane metaverse projemiz var. Yurtdışında şu an itibariyle 5G var ve altyapı da müsait. Yurtdışı firmaları hızlıca metaverse denemelerine başladı. Biz de Ulak Haberleşme ve BTK sayesinde kendi test ortamımızı oluşturduk. Yurtdışından geri kalmamak adına geliştirmelerimizi hızla sürdürüyoruz. Facebook tarafından yetkinliklerimizden dolayı Oculus ISV Partner olarak seçildik. Yani ekosistem içerisinde metaverse oluşturmaya başladık. Önümüzdeki aylarda bu önemli projelerimizin duyurusunu yapacağız. Her iki projemizin de büyük ses getireceğine eminiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçmiş yıllarda ihracat yaptıklarını da aktaran Oğuzata, “Özellikle metaverse ve XR teknolojileri trendinin gelişmesiyle ihracatımızın önümüzdeki süreçte çok daha artacağını öngörüyoruz. Hedefimiz 2023 itibariyle ağırlıklı yurtdışına ihracat yapar duruma gelmek” dedi.

2023’te görmeye başlarız

Metaverse’in tam anlamıyla uygulamaya girmesinin çok uzak olmadığını dile getiren Oğuzata, “6 ay içinde firmaların metaverse çalışmalarnı duyabilirsiniz. 2023’de tam anlamıyla metaverse’ün başlayacağını ve Microsoft ile Facebook’un metaverse’ü yavaş yavaş uygulamaya koyacağını düşünüyorum. Metaverse’de üretim eğitim ve eğlence sektörü öne çıkacak. Sonrasında sağlık ve ödeme sistemlerinin entegre olması bekleniyor” dedi.