Milliyet Enerji Savaş ve enerji krizi, büyük etki yarattı

Savaş ve enerji krizi, büyük etki yarattı

01.12.2022 - 09:52 | Son Güncellenme:

Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Sri Lanka ve Pakistan gibi üye ülkelerle ilgili konularda çalışıyorum. Aslında bu İklim Zirvesi’nin uygulama COP’u olması gerekiyordu.

Savaş ve enerji krizi, büyük etki yarattı

Dr. Md. Masumur Rahman, Güney Doğu Asya İşbirliği Çevre Programı Genel Müdürü: Geçtiğimiz yıl Glasgow’da bazı kararlar aldık. Paris Anlaşması’nda ve Glasgow’daki İklim Zirvesi’nde alınan kararlara baktığımızda, bu COP27’de politika oluşturma konularının değil uygulamanın olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Savaş ve enerji krizi, büyük etki yarattı

Çünkü politika zaten var. Dolayısıyla bunu nasıl uygulayacağımızı tartışmalıyız. Finans konusu da kesinlikle en önemli mesele. Kayıp ve Zarar mekanizması da öyle, özellikle gelişmekte olan ülkeler için. Konuşuyoruz, konuşuyoruz, konuşuyoruz, peki finansman nerede? Bunun hallolması gerekiyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ayağa kalkması ve nasıl katkıda bulunacaklarına bakması gerekiyor. Son dönemde Avrupa’daki savaş ve enerji krizi bu konular üzerinde büyük etki yarattı. Fakat genel olarak insanların burada bir araya gelmesi ve etkileşimde bulunması da şüphesiz olumlu bir gelişme. Eğer sorumlu olan ülkeler ve taraflar finansman konusunda adım atarsa, sözle değil, uygulamayla, o zaman bu gerçek anlamıyla bir uygulama Zirvesi olur.