Ekonomi Perakendede kadın istihdamı artıyor

Perakendede kadın istihdamı artıyor

18.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yıldız Holding bünyesinde 2001 yılından beri faaliyet gösteren mağaza ağı Bizim Toptan, bir önceki yıla kıyasla kadın istihdamını yüzde 42 artırdı. Bizim Toptan İnsan Kaynakları Direktörü Hamide Güven Şen, “Şirketimizin bugüne kadar ortaya koyduğu başarıda insana yatırım vizyonunun ve organizasyonda fırsat eşitliğine öncelik verilmesinin rolü büyük. Bu kararlılık ve hassasiyetten aldığımız güçle, sürdürülebilir bir gelecek için kadın istihdamını artırmayı ana odak noktalarımızdan biri olarak belirledik” dedi.

Perakendede kadın istihdamı artıyor

 

Bizim Toptan, Türkiye’de yaygın mağaza ağına sahip organize toptan marketi olarak 2001 yılından bu yana Yıldız Holding’in perakende firmaları arasında faaliyet gösteriyor. Türkiye’ye yayılmış mağaza ve satış ağı organizasyonunda farklı operasyonlar içerisinde yer alan pozisyonlar için işe alımdan başvuru süreçlerine, terfi ve ücretlendirmeden kariyer gelişimine tüm insan kaynakları uygulamalarında politikalar oluşturuyor ve uyguluyor. İş ilanlarında cinsiyetçi kriterlere yer vermiyor, her pozisyon için mutlaka hem kadın hem erkek adayları görüşme süreçlerine dahil etmeden süreci sonlandırmıyor.

Haberin Devamı

Bizim Toptan İnsan Kaynakları Direktörü Hamide Güven Şen, geleneksel olarak daha çok erkeklerin iş başvurusunda bulunduğu ve çalıştığı mağaza ve saha organizasyonunda da iş başvuru süreçlerinde kadın adayların başvuru ve işe alımını teşvik ettiklerini belirterek, “Mal kabul personeli, müşteri temsilcisi, mağaza yöneticisi ve satış lideri gibi pozisyonlarda mesleki cinsiyet ayrımını ortadan kaldırıyoruz. Kadın-erkek tüm çalışanlarımızın hem ofislerimizde hem de mağazalarımızda güvenli koşullarda çalışabilecekleri bir iş ortamı yaratıyoruz. Böylece fırsat eşitliği kültürünü daha güçlü ve kalıcı bir yapıya dönüştürmek için bir temel inşa ediyoruz” diyor.

Yüzde 42 arttı

Hamide Güven Şen, sözlerine şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

“Ofislerimizdeki kadın çalışan sayımız önceki yıla göre yüzde 37 oranında artmış durumda. Sahadaki kadın çalışan sayımız aynı dönemde yüzde 43 düzeyinde yükseliş gösterdi. Tüm kadın çalışanlarımız bazındaki artış oranı ise yüzde 42 oldu. Kadın, erkek tüm çalışanlarımızın aynı çalışan deneyimini yaşadığı bir çalışma ortamının sağlanması, çeşitlilik ve kapsayıcılığın eşitlikçi ve etkin yönetildiği bir organizasyon ikliminin oluşturulması şirketimizin büyüme ve gelişim yolculuğunda büyük bir önem taşıyor. Parçası olduğumuz Yıldız Holding’in kadınlara yönelik çalışma politikaları ve hedefleri yolculuğumuzda yol gösterici güce sahip. Grubumuzun, Yıldız Holding Kadın Platformu çatısı altındaki çalışmaları ve yakın zamanda imzaladığı Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri bu kapsamda bize ışık tutuyor. Kadınların organizasyonumuza eşit ve etkin katılımını sağlamak, güçlendirmek ve daha iyi bir gelecek için iş dünyasında fırsat eşitliği sunmak odaklandığımız önemli bir hedef. İnsani gelişim ve değer yaratan bir büyüme için eşit bir geleceğe inanıyoruz. Organizasyondaki liderlerin, fırsat eşitliğini destekleyecek süreçleri ve uygulamaları hayata geçirme, teşvik etme seviyesi insan kaynakları planlama sürecimizde önemli bir gösterge olarak yer alıyor. 2019 yılından bu yana Türkiye’de perakende ve tüketici ürünleri sektöründe kadın liderleri sektöre çekmek, sektördeki kadın çalışan oranını artırmak ve geliştirmek amacıyla kurulan LEAD Network (Leading Executives Advancing Diversity) Derneği’nin üyesiyiz.”

Haberin Devamı

“Güzel Bir Hareket”

“Gönüllülük çalışmaları, çalışan bağlılığını artıran en önemli unsurlardan biri. Kadın çalışanlarımız sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde de ön plana çıkıyor. Kadın çalışanlarımızın oluşturduğu ve liderlik ettiği ‘Güzel Bir Hareket’ proje ekibi, yıl içerisinde gerçekleştirdiği projelerle ihtiyaç sahibi ailelere erzak yardımından köy okullarında eğitim alan öğrencilere, kitap, oyuncak, kırtasiye malzemeleri gönderimine kadar birçok yardım projesini hayata geçiriyor. Ülkemizde ekonomik, sosyal ve sürdürülebilir bir gelişim sağlanabilmesi için kadının güçlendirilmesini önemsiyoruz. Bu doğrultuda sürdürülebilir bir geleceğin, kadınların başta iş dünyası olmak üzere yaşamın her alanına etkin katılımıyla mümkün olacağına inanıyor ve kadın istihdamımızı her geçen gün artırıyoruz.”

Haberin Devamı

“İş’te Eşit Kadın” sertifikası büyüyor

İş hayatında kadınlara eşit haklar ve fırsatlar sunan kurumlar, Sürdürülebilirlik Akademisi ve İngiliz denetim şirketi Intertek işbirliği ile yapılan bağımsız bir denetim sonrası yeterli puan aldıklarında “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” almaya hak kazanıyorlar. Fırsat eşitliğine yönelik taahhüt ve söylemlerini eyleme geçirmiş olan kurumlar yönetim sistemi, işe alım ve çalıştırma, iş sağlığı ve güvenliği, tedarik zinciri ve sosyal etki ana başlıkları altındaki kriterlere göre denetleniyorlar. Sertifikasyon için denetimleri gerçekleştiren Intertek, yüzden fazla ülkede denetim, gözetim, test, kalite denetimi ve sertifikasyona kadar pek çok alanda farklı sektörlerde hizmet veriyor. Kurum itibarı, çalışan bağlılığı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları uyumu, sürdürülebilir yönetim sistemi oluşturma gibi pek çok alanda kurumlara katkısı olan “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği için yapılan çalışmaların önemli örneklerinden biri.

Haberin Devamı

MAPFRE Sigorta, İstanbul’daki genel müdürlük ve 17 bölge müdürlüğünde Intertek tarafından gerçekleştirilen denetimleri başarı ile tamamlayarak “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” almaya hak kazandı.

TEV Genel Müdürü Banu Taşkın oldu

Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) genel müdürlüğü görevine Banu Taşkın atandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Banu Taşkın, 30 yıllık kariyerinin ilk 10 yılında banka hazine birimi, daha sonra ise sermaye piyasaları ve özel bankacılık birimlerinde görev yaptı. Türk Ekonomi Bankası’nda (TEB) en son yürüttüğü görev ise TEB Özel Bankacılık ve TEB Perakende Grubu’nda Stratejik Planlama ve Uyum Grup Direktörlüğü oldu. Banu Taşkın, dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu olan Ashoka Foundation ve Down Sendromu Derneği’nde de Yönetim Kurulu Üyesi.