Ekonomi Sahte ‘sızma’ya uluslararası operasyon

Sahte ‘sızma’ya uluslararası operasyon

06.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada önde gelen zeytinyağı üreticisi iki ülkesi olan İspanya ve İtalya’da polis uluslararası bir zeytinyağı çetesini ortaya çıkardı.

Sahte ‘sızma’ya uluslararası operasyon

Düzenlenen operasyonda piyasa sürülmek istenen 5200 litre ‘katkılı’ zeytinyağı ele geçirildi. Olayla ilgili uluslararası çetenin 11 mensubu gözaltına alındı. Çetenin katkılı zeytinyağını sızma zeytinyağı olarak piyasaya sürmeye çalıştığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İspanya ve İtalya’da eş zamanlı 8 arama yapıldı ve 11 kişi tutuklandı. Aramalar sonucunda 5200 litreden fazla piyasaya sürülmeye hazır katkılı zeytinyağı, 91 bin euro nakit ve 4 araç ele geçirildi. Bazı banka hesapları da bloke edildi” denildi.

Uluslararası Zeytin Konseyi’ne göre, bu yıl iklim değişikliğinin de etkisiyle küresel zeytinyağı üretiminin yaklaşık 3 milyon tonluk küresel talebin oldukça altında kalarak 2.4 milyon tona düşmesi bekleniyor.

İSTANBUL’DA DENETİM VAR

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Sultanbeyli’de zeytin ve zeytinyağı satışı yapan toptancı ve şarküterilerde denetim yaptı. Denetimlere İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Karaca, “28 Kasım’dan bugüne kadar 2 bin 521 gıda denetimi gerçekleştirdik. Zeytinyağında 8 numunede olumsuzluk tespit ettik. Taklit ve tağşiş yönünden olumsuz çıkan numunelerin sonucunda işletmelere 65 bin ile 6.6 milyon TL arasında idari para cezası uygulanıyor” dedi.-İSTANBUL DHA