21.05.2025 - 16:33 | Son Güncellenme:
Ağaçkakanlar ağaçları gagalamalarının üç önemli nedeni var. Birincisi, yemek bulmak. Ağaçkakanlar, ağaç kabuklarının içinde gizlenen böcekleri, yumurtalarını ve larvalarını yemeyi çok sever. Bazı ağaçkakanlar, ağaçların özsuyunu da içerek beslenir. Yani, bir ağaçkakanın ağacı gagaladığını gördüğünüzde, muhtemelen lezzetli bir yemek arıyordur.
İkinci neden, yuva yapmak! Ağaçkakanlar, ölü veya zayıf ağaçlarda delikler açarak kendilerine sıcak bir yuva hazırlar. Bu yuvalar, sadece ağaçkakanlar için değil, sıvacı kuşları, mavi kuşlar veya küçük baykuşlar gibi başka hayvanlar için de bir ev olur. Bu hayvanlar gagalayarak özel ritimler oluşturur ve bu seslerle hem kendi bölgelerini işaretler hem de eş bulmak için diğer ağaçkakanlara mesaj gönderir.
Ağaçkakanlar, adeta bir makine gibi hızlı gagalayabilir. Saniyede yaklaşık 20 kez gagalamaları, yani bir dakikada yüzlerce kez ağaca vurabilmeleri inanılmaz, değil mi? Peki, bu kadar hızlı ve sert gagalamalarına rağmen nasıl başları ağrımıyor veya gagaları kırılmıyor? Bunun sırrı, ağaçkakanların vücutlarının özel bir tasarıma sahip olmasında yatıyor.
Ağaçkakanların zarar görmeden gagalaması, onların özel vücut yapıları sayesinde mümkün. Öncelikle, gagalarının çok dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Gaga, dışarıda sert bir kabuk gibi, içeride ise esnek ve yumuşak bir yapıya sahip. Böylece ağacın sert yüzüne vururken gaganın kırılmasını önler.
Ağaçkakanları izlediğinizde, ağaç gövdesine dimdik tutunduklarını fark etmişsinizdir. Peki, nasıl düşmeden bu kadar hızlı gagalarlar? Bunun sırrı, ayaklarında ve kuyruklarında. Çoğu kuşun üç ön ve bir arka parmağı varken, ağaçkakanların iki ön ve iki arka parmağı var. Bu parmaklar, ağaca sıkıca tutunmalarını sağlar.
Dünyada yaklaşık 180 farklı ağaçkakan türü var ve bu türler neredeyse her yerde bulunabilir. Amerika ve Güneydoğu Asya, ağaçkakanların en çok yaşadığı yerlerdir, ama Antarktika, Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine ve Madagaskar hariç dünyanın her köşesinde bir ağaçkakana rastlayabilirsiniz.