• 27 Kasım 2020 - 09:10 • Son Güncelleme:
Bakan Koca'dan son dakika grip aşısı açıklaması! Kimler grip aşısı olacak?
Grip aşısı kimlere yapılıyor? İsteyen grip aşısı olabilecek mi? 25 Kasım 2020 Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundur. Kimler risk grubunda, kimlere grip aşısı yapılacak, grip aşısı olacak kişiler nasıl belirlenecek? Bakan Koca, Türkiye'de grip aşısının diğer ülkelere oranla daha yoğun kullanıldığına dikkat çekti. İşte grip aşısı ile ilgili son dakika açıklamaları.
• 27 Kasım 2020 - 09:10 • Son Güncelleme:
1
Grip aşısı ile ilgili aramalar devam ediyor. Kış aylarının gelmesi ve koronavirüs vakalarında yaşanan artışla birlikte grip aşısı için talep arttı. Sağlık Bakanı Koca grip aşısı ile ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Herkes grip aşısı olmayacak. Eskisi gibi isteyen eczanelerden aşı alamayacak. Peki, grip aşısı kimlere uygulanacak? Grip aşısı olacak kişiler nereden görülecek? İşte merak edilen ayrıntılar...
2
BAKAN KOCA'DAN GRİP AŞISI AÇIKLAMASI
Bugüne kadar kaç grip aşısının yapıldığına ve Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) çalışmaya katkı verebileceği açıklamasına ilişkin soru üzerine Koca, bu konuyu önceden detaylı bir şekilde açıkladığını hatırlattı. Koca, bu yıla kadar her ülkenin 1 yıl önceden grip aşısı siparişini verdiğini belirterek, 2020'de dünyada grip aşısı arzının yüzde 20'yi geçmediğini ve üretim kapasitesinin bu orandan fazla olmadığını anlattı.Türkiye'nin ise geçen yıl 1 milyon 300 bin grip aşısı tedarik ettiğini ve eczanelerden satışına izin verildiği halde 1 milyon 100 bin grip aşısı dozunun tüketildiğini bildiren Koca, geçen yıl 200 bin grip aşısının eczanelerden satılmasına rağmen kullanılamadığını ifade etti.
3
Koca, birçok ülkenin Türkiye'den farklı olarak grip aşısını daha yoğun kullandığına dikkati çekerek şunları söyledi:"Bu yıl 2,3 milyon grip aşısı kullanıma hazır halde, sağlık çalışanlarımıza da başlamış olduk. Şu ana kadar da bu grip aşılarıyla ilgili kimlere yapılması gerektiğini de Bilim Kurulu, Aşı Kurulu en riskli grupları tespit ederek bu uygulamayı başlatmış olduk. Bu yıl farklı olarak eczanelerden satışına da izin vermedik. Yani parası olanın gidip grip aşısını alma durumuna izin vermedik. Kime yapılması gerekiyorsa o kişileri en riskli gruptan başlayarak sınıfladık. Her geçen gün de bu tüketim ile doğru orantılı olarak kapasiteyi yani kimlere uygulayabileceğimizi de genişletmeye çalışıyoruz.Şu ana kadar kullanılan grip aşısı miktarı 722 bin oldu ama 6 milyonu açık şu an. Zannediyorum birkaç gün içerisinde bunu daha da genişletmiş olacağız. Biz muhtemelen 75 yaş ve üzerine uygulanmasını ilave ettik. Muhtemelen 70-65 ve bir hafta-10 gün içerisinde 60 yaşa kadar indirmiş olacağız. Yani elimizdeki aşının durumuna ve tüketimine göre, bunu anlık zaten gözlüyor ve dijital ortamda ciddi olarak bunu çok rahat takip edebiliyoruz. Ona göre de genişletmiş oluyoruz."
4
KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRMALI?
Bakan Koca aşıyla ilgili şunları söylemişti; Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısın riskli olanlara yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de Bilim Kurulumuz bir çalışma yaptı ve kimlere öncelikle yapılması gerektiğini belirlemiş oldu. Özellikle 1) riskli gebelere (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara 2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara, 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara, özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere ilk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız.
5