12.05.2020 - 14:04 | Son Güncellenme:
Elektronik cihazların, bir şirketin eli, ayağı gibi düşünecek olursanız, arıza veya hasarlarda oluşacak olumsuz durumları siz hesaplayın. Hem iş hem de maddi kayba uğramanıza sebep olacaktır. Profesyonel ve bütün olasılıkları hesaplayan firma ve şirketler bunun önlemini baştan alıyorlar. Elektronik cihazlarını Elektronik Cihaz Sigortası ile sigortalayarak, tedbirlerini alıyorlar.
Ticari amaçla kullanılan bilgisayar, bilgi işlem merkezleri ile ofis, grafik basım yayın endüstri, alarm, test, otomasyon ve ölçüm ekipmanları vb. gibi elektronik cihazların uğrayacağı zarar ve hasarlara karşı teminat altına alınan sigorta türüne deniyor.
Elektronik cihaz sigortası, ani ve beklenmedik ile dış etkenler sebeplerini kapsayan bir Tüm Riskler (All Risks) sigortasıdır. 1-Elektronik makine, teçhizat veya bilgi işlem sistemlerinin normal çalışır haldeyken veya işyerinde temizleme, bakım, revizyon ya da yer değiştirme esnasında önceden bilinmeyen ve beklenmedik her türlü sebepler, 2-Personelin veya üçüncü kişilerin ihmali, hatası, dikkatsizliği ya da sabotajı, 3-Hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüsten doğan zararlar, 4-Hatalı yerleştirme veya malzeme kullanımı, 5-Kısa devre, yüksek voltaj ve endüksiyon akımı etkileri,
6-Yangın, yıldırım, patlama ve bunlara yapılan müdahaleler sonucunda ortaya çıkan hasarlar, 7-Fırtına, sel, su taşması, yer kayması, toprak çökmesi gibi afetler (deprem hariç), 8-Su ve rutubet etkisi ve bunlardan doğan korozyon hasarları, 9-Poliçeye ek teminat olarak alınan diğer haller sonucunda oluşan maddi kayıp ve hasarların tamirat ve ikame bedelleri teminat altındadır.
Sigortacılar Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre; elektronik cihazlarda en çok görülen hasar ve zarar %46, 20 ile ihmal, dikkatsizlik ve hatalı kullanım geliyor. Bunu sırasıyla; ,10’la yıldırımın endirekt etkileri, ,50’yle hırsızlık ve ,10’la aşırı voltaj ve indüksiyon geliyor. Bunlar da gösteriyor ki bütün iş yükünüzü çeken elektronik cihazları hasara ve çalıntıya karşı teminat altına almanız gerekiyor.
Bilgisayar, bilgi işlem merkezleri, otomasyon ve ölçüm cihazları hassas yapılı araçlardır. İçlerindeki elektronik devreler yüksek akıma, neme, suya, ateşe, düşmeye karşı çok hassastırlar. Bu hassasiyetin yanı sıra bu cihazlar yanlış kullanım, düşürülme, sabotaj, yangın, çalınmaya karşı da müsaittirler.
Elektronik cihazlar, iş yükünüzün büyük kısmını yüklenip, zamandan ve ekstra maliyetlerden tasarruf sağlıyorlar.
Durum böyle olunca da bu cihazların bozulması veya çalınması gibi durumlara karşı önlem almanız gerekiyor. Bu önlem de cihazlarınızı elektronik cihaz sigortası ile sigortalatmaktır.