27.10.2021 - 02:02 | Son Güncellenme:
Günümüzde yalnızca yaklaşık olarak 35.000 yerli Yanomami üyesi kaldığını tahmin ediliyor. Büyük ölçüde dış dünya ile temas kurmayan bu kabile, şiddete olan merakları ile de biliniyor. Özellikle kabile erkekleri, şiddet eğilimleri ile tanınıyor.
Kabile kadınları, büyük hayvanları avlamak ve öldürmek dışında, ev ile ilgili olan tüm işlerden sorumlu tutuluyor.
Kabile, yiyeceklerinin yüzde seksenini kendi bahçelerinden karşılıyor. Yanomami kadınları, bahçelerinde verim olmayana kadar, bu bahçeleri ekiyor.
Amazon bölgesinde toprak çok verimli olmadığı için, her iki ya da üç yılda bir bahçelerini başka yerlere taşıyorlar.
Avlanma,kabilenin yiyeceklerinin yüzde onunu karşılasa da, erkekler arasında avlanma çok önemli kabul edilir.
Avlanma kurallarının arasında, öldürdükleri eti yememek var.Her avcı kendi öldürdüğü hayvanı bir başkasına veriyor.
Avlar, kabile erkekleri arasında dağıtılıyor. Yanomami kızlarının çok küçük yaşlardan itibaren, annelerine yardım etmeleri bekleniyor. Belli bir yaşa gelen genç kızların da evlenip, çok çocuk doğurması isteniyor.Kabilde kızlar adet görmeye başladıktan sonra evliliklerine izin veriliyor.
Adet kanı kabilede zehirli olarak kabul edilir. Regl olan genç kız, kendi evinden uzaklaştırılarak, bir kulübeye götürülür. Yemeğe dokunması ve konuşması yasaklanır. Kabilede kuzenler arası evlilikler de yaygın olarak görülür. Çoğunlukla, teyze çocukları gibi evlilikler kabilede sık karşılaşılan bir durum.
Ritüeller , Yanomami kültürünün çok önemli bir parçası kabul edilir. Burada her canlının, taşın, kayanın, veya herhangibir nesnenin bir ruhu olduğu kabul edilir.
Bu ruhların bazen iyi bazen de kötü oldukları düşünülür.Bazen bu ruhlar kötü ve saldırgan olurken, bazen de iyi ve hastalıklara karşı şifa olduklarına inanılır.
Kabile içinde yapılan törenlerin çoğuna kadınların katılması yasaktır. Fakat, kadınlar tören hazırlığında önemli bir rol oynamaktadırlar. Büyük törenler için Yanomami kadınları erkekler için yiyecekler ve içecekler hazırlar .
Kabilenin en ilginç özelliklerinden biri de, ölen bir akrabalarının küllerinin haşlanmış muzlarla karıştırılıp tüketilmesidir. Bu gelenek , Yanomami halkını güçlendirmek ve o bireyin ruhunu canlı tutmak için yapılır. Böylelikle, ölen kişinin güçlerinin kendilerine de geçeceği inancı vardır.