Otoriter, bilgili veya güçlü görünmek için ses tonunuzu ve duruşunuzu değiştirmeyin. Karşılıklı bir konuşmada, dinleyiciniz ile diyalog içerisindeymiş gibi konuşun. Kendinizi zorlamayın. Nutuk çekmeyin. Tekdüze, monoton bir tonla konuşmayın. Canlı bir tonda konuşun. Hevesli ve ilgili olduğunuzu gösterin. Siz olun ama en az %15 daha fazla enerji ile kendiniz olun.
Sunumunuzun sonu aynı zamanda dinleyicinizin hakkınızda ve sunumunuz hakkında olumlu bir izlenim oluşturması için son fırsatınızdır. Onların salondan hangi bilgi ile ayrılmalarını istiyorsanız onu tekrar edin. Kısa, anlaşılır ve güçlü bir kapanış için sunumunuzun ana mesajlarını özetleyebilir, gelecekle ilgili bir öngörü yapabilir, dinleyicinize ucu açık bir soru sorabilir, sunumunuzun amacını ortaya koyan kısa bir hikaye anlatabilir veya konunuzla ilgili bir tavsiyede bulunabilirsiniz.İngilizce Sunum Sonlandırma İfadeleri:“Let me summarize what we have looked at today.” “That brings me to the end of my presentation.”“I’d like to conclude by strongly recommending...”“Let me just goover the key points again...” “To sum up...” “At this stage, I’d like to goover... “In conclusion, I’d like to leave you with the following idea:...” “Thank you for your attention.”
Sunumunuzun içeriğini yazın. Okumak için hazırlanmış bir metin ile sözlü olarak sunulmak için hazırlanmış metin birbirinden farklıdır. Metni tamamladıktan sonra içeriğinizi yüksek sesle sunun ve bunu yaparken metni revize edin. Sunum metni dışında kendiniz için madde madde ayırdığınız (bullet points) bir liste oluşturun. Kendinizi dinleyiciniz önünde hayal edin ve derin bir nefes alın.İlk pratikten sonra, yarı sürede konunuzu sunmaya çalışın. Son olarak sunumunuzu beş dakikada tamamlayın. Eğer gerçekten beş dakikanız olsaydı hangi bölümleri dahil ederdiniz ve dinleyici ile diyaloğu nasıl kurardınız, buna odaklanın. Beş dakikalık sunumunuzda değindiğiniz konular, sunumunuzun ana mesajlarını bulmanızı kolaylaştırır.
Hazırladığınız sunum öğretici ve bilgilendirici bir sunum ise, dinleyicilere sunumunuzun ana konularını ve önemli noktalarını belirten, not almalarını kolaylaştıracak basılı metinler sunabilirsiniz. Bu şekilde hem sunumunuzu dinleyenlerin öğrendikleri bilgileri muhafaza edebilmelerini hem de sunum konunuz ile ilgili diğer çalışanlar ile paylaşmalarını kolaylaştırır.