Gündem 12 Eylül davasında Erdal Eren'in kardeşi için zorla getirme kararı verildi

12 Eylül davasında Erdal Eren'in kardeşi için zorla getirme kararı verildi

15.02.2017 - 17:03 | Son Güncellenme:

12 Eylül davasında mahkeme, darbede idam edilen Erdal Eren'in kardeşi Erkan Uğur Eren ile Necati Vardar'ın kardeşi  Serdar Vardar hakkında zorla getirme kararı verdiği ortaya çıktı.

12 Eylül davasında Erdal Erenin kardeşi için zorla getirme kararı verildi

12 Eylül 1980 darbesini yaptıkları gerekçesiyle müebbet hapse mahkum edilen dönemin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada mahkemenin sürpriz bir ara karar verdiği ortaya çıktı. Davaya katılan avukatlarından Mehmet Horuş, Yargıtay'ın bozma kararına karşı diyecekleri sorulan 12 Eylül döneminde idam edilen Erdal Eren ile Necati Vardar'ın kardeşleri hakkında duruşmaya katılmadıkları için zorla getirilme kararı çıkarıldığını belirtti. Duruşma, referandum sonrası 4 Mayıs'a ertelendi.

Haberin Devamı

BUGÜNKÜ DURUŞMADA ORTAYA ÇIKTI

Ara kararda mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına karşı diyeceklerini sormak için tebligatta bulunduğu ancak Eren ve Vardar'ın kardeşleri duruşmaya gelmeyince mahkemenin zorla getirme kararı verdiği bugünkü duruşmada ortaya çıktı.

AVUKAT: VİCDANLARI RAHATSIZ EDİCİ

Yargıtay 16.Ceza Dairesi, 12 Eylül darbe davasında müebbet hapse mahkum edilen Evren ve Şahinkaya'nın yargılama aşamasında ölmeleri nedeniyle haklarındaki davanın düşürülmesine karar vermişti. Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına katılan bir kısım mağdurların avukatı Mehmet Horuş, Yargıtay bozma ilamının özetlenerek okunmasını istedi. Yargıtay'ın bozma kararına karşı bir kısım katılanlar hakkında yazılan talimatların ileri tarihlere bırakıldığını belirten Horuş, "Gelmeyen bir kısım katılanlar için örneklemek gerekirse Erdal Eren'in kardeşi Erkan Uğur Eren ile Necati Vardar'ın kardeşi Serdar Vardar'a zorla getirme emri çıkarılmış olmasının vicdanları rahatsız edici bir uygulama olduğu, bu nedenle bu uygulamanın önüne geçilmesini talep ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti Yargıtay'ın bozma kararını özetleyerek okudu. Ardından söz verilen katılan avukatları, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmamasını talep etti. Sanıkların avukatları ise bozma kararına uyulmasını istedi. Cumhuriyet Savcısı İsmail Şahin ise, sanık Ahmet Kenan Evren'in 09 Mayıs 2015, diğer sanık Ali Tahsin Şahinkaya'nın da 09 Temmuz 2015 tarihlerinde öldükleri anlaşıldığından haklarında açılan kamu davasının TCK'nın 64/1 maddesi uyarınca ayrı ayrı düşürülmesine karar verilmesini talep etti. Katılan vekilleri esas hakkındaki beyanlarını vermek için süre istedi. Mahkeme heyeti, avukatlara süre vererek duruşmayı 16 Nisan'da yapılacak referandum sonrasına 4 Mayıs'a erteledi.

Yazarlar