Gündem Antalya'yı fırtına vurdu! 'Vatandaşlar dışarıya çıkmasın'

Antalya'yı fırtına vurdu! 'Vatandaşlar dışarıya çıkmasın'

21.12.2023 - 16:19 | Son Güncellenme:

Meteorolojinin kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle 'turuncu' kodlu uyarıda bulunduğu turizm şehri Antalya’da, dünyaca ünlü falezlere çarpan dev dalgalar 30 metre havaya yükseldi. Kaleiçi Limanı'nda tekneler beşik gibi sallanırken, THY Antalya'ya yönelik 11 uçuşunu iptal ettiğini duyurdu. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, 'Antalya’da 90 kg’ye kadar yağış olabilir, su baskını yapabilir. Yağışla birlikte rüzgar artacak. İnşallah afet durumuna geçmez.' dedi.

Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü, Antalya’yı şiddetli yağmur ve fırtınaya karşı ‘turuncu’ kodlu uyarmıştı. Uyarıda özellikle şehir merkezinde öğleden sonra ve akşam saatlerinde Kemer, Konyaaltı, Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı ve Aksu ilçelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli (51-100 kilogram/metreküp) yağmur beklendiğinin bilgisi paylaşıldı. Beklenen fırtına öğle saatlerinde etkisini göstermeye başladı. Kaleiçi Yat Limanı’nda falezlerde yüksekliği 3 metreyi bulan dalgalar oluştu. Dalgalar ile birlikte bir önceki dalgada batan tur teknesinin parçalarının da deniz üzerine çıktığı görüldü. Liman içindeki tekneler sahipleri tarafından tekrar bir olumsuzluk yaşanmaması için halatlarla sabitlendi, önlemler alındı.

Haberin Devamı

TEHLİKEYE RAĞMEN ÖZ ÇEKİM

Dev dalgalar falezleri aşındırırken, yerli ve yabancı turistler dalgaları fotoğraf karelerinde fon olarak kullandı. Yat limanını dalgalardan koruyan dalgakıran ise fotoğraf ve özçekim yapmak isteyenlerin uğrak yeri oldu. Dalgakıranın üzerinden aşan dalgalara aldırmayan yerli ve yabancı turistler fenere doğru ilerledi. Falezlere çarpan dev dalgalar 30 metre havaya yükseldi. Diğer taraftan şiddetli fırtına dolayısıyla THY’nin Antalya’ya düzenleyeceği 11 seferini iptal ettiği öğrenildi.

'MANZARAYI KAÇIRMAK İSTEMEDİM'

Kentte sabah saatlerinden itibaren saatteki hızı 62 kilometreyi bulan rüzgar, etkili oluyor. Konyaaltı Sahili'nde büyük dalgaların oluştuğu görülürken; kentte yaşayan bazı vatandaşlar, sahile gelerek fotoğraf çekti. Uyarıyı dikkate aldıklarını ve dışarı çıkmalarının tehlikeli olduğunu tahmin ettiklerini belirten Derya Kalburan, "Çocukları okula bıraktım, risk aldım, geldim. Manzarayı kaçırmak istemedim. Akşam eve gidip, dışarı çıkmayacağım" dedi. Nazlı Nur Aktaş da boş zamanını değerlendirmek için sahile geldiğini söyledi. Aktaş, sahili biraz izledikten sonra hava daha da kötüleşmeden eve gidip, dışarı çıkmayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Antalyayı fırtına vurdu Vatandaşlar dışarıya çıkmasın

CNN TÜRK CANLI YAYININDA ZOR ANLAR

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Antalya'da yağış ve fırtına etkili oldu. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz canlı yayında zor anlar yaşadı. Tokaz "Hem meteoroloji hem Prof. Dr. Orhan Şen öğle saatlerine dikkat çekmişti. Şu an uyarıların gerçeğe dönüştüğü anları yaşıyoruz. Antalya'da inanılmaz bir fırtına var, deniz oldukça dalgalı ve yağış etkisini artırdı. Ayakta durmakta bile güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Prof. Dr. Şen, "Bizi dinleyen bu bölgedeki vatandaşlar dikkatli olsunlar. Deniz ve dere kenarlarından uzak dursunlar. Bu sistem Antalya'ya doğru gidiyor. Bu sistem Antalya, Kemer'i esir alır. Atmosferde elektrik yükü çok fazla şu anda, dolu da yapabilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şen, “Yağmaya devam edecek ve yoğunluğunu artıracak. Vatandaşlar bu havada dışarıda dolaşmasınlar” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Antalyayı fırtına vurdu Vatandaşlar dışarıya çıkmasın

BÜYÜKŞEHİRDEN YAĞMUR ÖNLEMLERİ

Meteoroloji'nin uyarı sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesi, tüm birimleri ile teyakkuza geçti. Başkan Muhittin Böcek'in talimatıyla oluşturulan kriz masasında Genel Sekreter Cansel Tuncer başkanlığında Genel Sekreter yardımcıları ve başkan danışmanları ile hazırlıklar gözden geçirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimlerde nöbetçi ekiplere ilave ekipler oluşturarak, iş makineleri, kamyon, arazöz, sepetli araçlarla olası olumsuzluklara karşı önlemlerini aldı.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

İTFAİYE EKİPLERİ TEYAKKUZDA

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da merkez ve ilçelerde tüm ekipleri ile hazır halde bekliyor. Beklenen yağış ve fırtınada oluşabilecek su baskını, sel, yıldırım düşmesi olumsuzluklara karşı gerekli teçhizat ve personel ile tedbirler alındı.

ASAT da olası kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak 5 adet kanal açma aracını hazır bulunduruyor. Park Bahçeler Daire Başkanlığı da ağaç devrilmesi, mazgal tıkanması gibi olumsuzluklara müdahale için sepetli araç, kamyon ve iş makinelerinden oluşan ekipler oluşturdu. 

Haberin Devamı

Antalyayı fırtına vurdu Vatandaşlar dışarıya çıkmasın

YARIN İÇİN UYARI VERİLDİ

Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü yaptığı son açıklamayla yarın için de uyarılarda bulundu. Yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi:

"Antalya il genelinde bugün halen devam eden sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, gece saatlerinde etkisini kaybedeceği ancak yarın öğleden sonra doğu kıyılarında tekrar etkili olarak yer yer kuvvetli (30-60 kilogram-metrekare) olacağı tahmin edildiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

Antalyayı fırtına vurdu Vatandaşlar dışarıya çıkmasın

SON ANDA KURTULDU

 

 

Meteorolojinin fırtına ve şiddetli yağış uyarısı verdiği Antalya'da bir kişi, saatteki hızı 60 kilometreyi aşan rüzgardan kaynaklı, bir iş yerinin üst katından düşen parçadan son anda kurtuldu. Yaşanan olay, başka iş yerinin güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Kaş'ın Kalkan Mahallesi'nde ise yağmur nedeniyle bazı yolları su bastı. Araçların sürücüleri, yolda ilerlemekte güçlük çekti.