Gündem ‘Barışın anahtarı bağımsız Filistin’dir’

‘Barışın anahtarı bağımsız Filistin’dir’

14.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Hükümetler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada “Bölgemizde barış, huzur ve ekonomik kalkınmaya giden yol, Filistin devletinin kuruluşundan geçiyor” dedi.

‘Barışın anahtarı bağımsız Filistin’dir’

BAE DHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün BAE’nin Dubai kentinde “Geleceğin Hükûmetlerini Şekillendirmek” teması altında düzenlenen Dünya Hükûmetler Zirvesi’ne katıldı.

Haberin Devamı

Çeşitli ülkelerden devlet ve hükümet yetkilileri ile uluslararası kuruluş, özel sektör, akademi, sivil toplum, düşünce kuruluşu, medya temsilcileri ve iş insanlarının katıldığı zirvede “onur konuğu” olarak bir konuşma yapan Erdoğan özetle şunları söyledi:

ELİMİZ TAŞIN ALTINDA: Dünyamız, değişim, gerilim, krizler ve kimi yerlerde çatışmaların birbirlerini tetiklediği bir alacakaranlık kuşağından geçiyor. Hatırlanacağı üzere Kovid-19 salgınında, bunun sağlık boyutuna şahitlik ettik. Tam tünelin sonundaki ışığı gördüğümüzü düşündüğümüz anda Rusya-Ukrayna savaşıyla sarsıldık. Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve ardından kalıcı barışa giden yolun aralanması için elimizi taşın altına koyduk.

Haberin Devamı

İSRAİL İŞGALDEN VAZGEÇMELİ: Halının altına süpürülerek sorunların çözülemeyeceğini yaşadığımız her hadiseyle bir kez daha görüyoruz. Bunun en son ve acı örneği Gazze’deki krizdir. Kendini uluslararası hukukun üstünde gören İsrail, on yıllardır işgal, gasp, yıkım ve katliam politikalarından vazgeçmemiştir.

GARANTÖRLÜK İÇİN HAZIRIZ: İsrail bölgede kalıcı barış istiyorsa, yayılmacı hayaller peşinde koşmayı bırakmalı, 1967 sınırları temelinde bağımsız bir Filistin devletinin varlığını kabul etmelidir. 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin devleti vücut bulmadan atılan her adım yarım kalacak, sorun çözüme kavuşturulmuş olmayacaktır. Dolayısıyla bölgemizde barış, huzur ve ekonomik kalkınmaya giden yol, Filistin devletinin kuruluşundan geçiyor. Bu çerçevede bir barışın tesisi ve temini için diğer bölge ülkeleriyle birlikte garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazır olduğumuzu dile getirdik.

SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ: Filistinli kardeşlerimizi asla sahipsiz, çaresiz ve yalnız bırakmayacağız. Son dönemde BM Filistinli Mülteciler Ajansı’na yönelik dozu artan itibar suikastlarını da esefle karşıladığımızı belirtmek isterim. 

Diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’yi kabul etti. Erdoğan Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Ruanda Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile de görüştü.

Haberin Devamı

‘Katliamı durdurmalıyız’

ENDİŞE DUYUYORUZ: İsrail yönetiminin sorumsuz ve acımasız politikalarının tüm dünyada antisemitizmi körüklediğini görüyor, bundan rahatsız oluyor, insanlık adına gerçekten endişe duyuyoruz. Daha fazla kan dökülmeden, daha fazla çocuk, kadın ölmeden, bölgemiz çok daha büyük tehditlerle karşı karşıya kalmadan bir an önce Gazze’deki katliamı durdurmamız gerektiğini burada tekrar ifade etmek istiyorum.