12.06.2025 - 07:00 | Son Güncellenme:
Didem Seymen / İSTANBUL - Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre, Aksaray’da zayıflamak için günde ortalama 4 fincan poşetli bitki çayı tüketen Büşra K. (24), karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya girdi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne sevk edilen Büşra K. karaciğer nakliyle yaşama tutundu. Uzmanlar özellikle poşette satılan bitki çaylarının tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Büşra K. “Zayıflamak için poşet bitki çayları içiyordum. Yeşil çay, ıhlamur ve ayrıca ağrı kesici kullanıyordum. Artık kimseye bitki çayı tavsiye etmem” dedi.
‘Reklamları aldatıcı’
Doç. Dr. Alper Öztürk, bitki çaylarıyla ilgili Milliyet’e şunları söyledi: “Zayıflama çayları diye satılan tüm ürünler, bilimsel dayanağı olmayan, içeriğindeki kimyasalların miktarları bilinmeyen ürünlerdir. Bu ürünlerin kilo vermek bir yana karaciğer ve böbrek yetmezliğine kadar zararlı etkileri olabilmektedir. Kilo vermek için haftada en az üç gün, en az 1 saat spor yapmak şarttır. Rafine şeker, hazır gıda ve karbonhidratı öğünlerden çıkarıp, protein ve sebze ağırlıklı beslenmek gerekir. Kalp ve damar sağlığı için haftada en az 2 kez balık yenilmeli. Zayıflama çaylarıyla ilgili aldatıcı reklamlara itibar edilmemeli ve bu ürünler kullanılmamalı. Bu ürünler sadece sağlığınızı ve paranızı kaybettirir.”
‘Kan değerlerini bozuyor’
Uzman Diyetisyen Sedef Aksu: “Paketlenmiş çayların içeriğine hâkim değiliz. Fazla tüketimi karaciğerde ve kan değerlerinde sorunlara yol açmaktadır. Özellikle tansiyonu ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin bitki çaylarının tüketimi için uzmana danışması lazım. Bitki çayları paket değil, yaprak ve tomurcuk halinde tüketilebilir. Bu çayları günde 4-5 fincan içmek karaciğerde hasara yol açıyor, böbrekleri ve sindirimi olumsuz etkiliyor, alerjiye neden olabiliyor. Yeşil çay, hipertansiyona, kalp çarpıntısına ve denge bozukluğuna yol açabiliyor.”
‘Masum değiller’
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arif Aslaner: “Masum gibi görünen bu ürünler, Büşra K.’nın karaciğerine ciddi zarar vermiş. Bu tür ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalı. Sosyal medyada yayılan bitki çayları ve zayıflama ürünleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İnsanlar bu ürünleri kullanmadan önce iki kez düşünmeli.”
Dünyada en iyisi: Türk kahvaltısı
Dünya genelinde yemek kültürlerini araştıran online rehber Taste Atlas’ın “En iyi 100 kahvaltı” listesinde Türk kahvaltısı birinci oldu. Okur oylarıyla belirlenen listede zirveye yerleşen Türk kahvaltısı için “Türk kültüründe önemli bir yere sahip Türk kahvaltısı, çeşitli lezzetlerin bir araya geldiği zengin bir içerik sunuyor” denildi. Yazıda, Türk kahvaltısında zeytinden peynire, reçelden yumurtaya, sebzeye ve hamur işlerine kadar birçok çeşidin Türk çayıyla sunulduğu belirtildi. Taste Atlas’ın dünya genelindeki en iyi kahvaltılar listesinde ilk 10 şöyle: Türkiye, Sırbistan, Libya, İran, Fransa, Çin, Lübnan, Brezilya, Gaziantep, Makedonya.
Listede 9 Türk lezzeti
Türk kahvaltısının yanı sıra Türkiye’den 9 lezzet de Tate Atlas’ın listesine en beğenilen ürünler olarak girdi. Katmer 9’uncu, mercimek çorbası 12’nci, bal kaymak 28’inci, yufka böreği 43’üncü, gözleme 46’ncı, tepsi böreği 67’nci, beyran çorbası 77’nci, incir uyutması 80’inci sırayı aldı.