Gündem EMNİYET: ERGENEKON BİR ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’

EMNİYET: ERGENEKON BİR ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’

20.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emniyet’in OdaTv davasına bakan mahkemeye gönderdiği yazıda Ergenekon yapılanmasında terör tanımında yer alan ‘İdeoloji-Örgütsel yapı- Cebir ve Şiddetin’ yer aldığı belirtildi

EMNİYET: ERGENEKON BİR ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’

Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın’ın da sanık olarak yargılandığı OdaTV davasında emniyetten mahkemeye gelen yazıda, “Ergenekon’un yasalara göre bir terör örgütü” olduğu bildirildi. Davanın görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği ara karar ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak iddia edilen ‘Ergenekon Terör Örgütü’ hakkında bilgi notu olup olmadığının sorulmasına hükmetti. Mahkemenin bu yazısına emniyetten geçtiğimiz günlerde yanıt geldi. 9 sayfalık yanıtta Ergenekon’un bir ‘terör örgütü’ olduğu belirtildi. Ergenekonun terörle mücadele kanunun kapsamında değerlendirildiğinde “terör örgütü” olduğunun ifade edildiği yazı, “Genel hususlar”, “Ayrıntılı inceleme” ile “Netice ve kanaat” altında üç başlıktan oluşuyor. Yazıda, ‘Genel Hususlar’ başlığı altında kanunlardaki yer alan ‘terör örgütü’ tanımı anlatıldı.

Yapılanması anlatıldı
‘Ayrıntılı İnceleme’ başlığı altında ise Ergenekon yapılanmasında terör tanımında yer alan ‘İdeoloji-Örgütsel yapı- Cebir ve Şiddetin’ yer aldığı belirtildi. Ergenekon’un devlet otoritesini ele geçirme gibi bir amacı olduğunun belirtildiği yazıda, bu amacı gerçekleştirmek isteyen örgütün normal hayatın akışı içerisinde bir araya gelmesi mümkün olmayan kamu çalışanları, emekli kamu memurları, akademisyenler, gazeteciler ve STK’ları bünyesinde barındırdığı anlatıldı.

Saldırılar ve bombalar örnek
Ergenekon’un toplumun her kesiminden insanı fişlediğini ve bu kişilerle ilgili gizli kayıtlar tuttuğunun belirtildiği yazıda, “Söz konusu kişisel verilerin örgütün amaçları doğrultusunda şantaj amaçlı veya gerçekleştirilmesi planlanan eylemlerde kullanıldığı / kullanılmasının hedeflendiği anlaşılmıştır” denildi.
Cumhuriyet gazetesine molotof atılması, Danıştay saldırısı gibi olayların Ergenekon eylemi olarak yer aldığı yazıda bazı yerlerde yapılan kazılarda bulunan bombalara da değinildi.
Yazının ‘Sonuç ve kanaat’ bölümünde ise konunun kovuşturmayı yürüten bağımsız mahkemelerin yetkileri kapsamında olduğu belirtildi ancak Ergenekon’un ‘terör örgütü’ olduğu büyük harflerle yazılarak belirtildi. Yazının son cümlesinde “Ergenekon isimli yapılanmasının 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bir ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ olduğu değerlendirilmektedir” denildi.