Gündem ‘Hafıza 15 Temmuz’ hafıza tazeleyecek

‘Hafıza 15 Temmuz’ hafıza tazeleyecek

17.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün hizmete açılan Hafıza 15 Temmuz Müzesi, hain darbe girişiminin yanı sıra dünya darbeler ve sömürgecilik tarihine de ışık tutuyor.

‘Hafıza 15 Temmuz’ hafıza tazeleyecek

Yaklaşık bin 500 metrekarelik alana inşa edilen müzenin üst katında 251 şehidin ayakkabılarıyla tasarlanan göğe yükselen bir merdiven yer alıyor.

Haberin Devamı

Müze, hain darbe girişimi sırasında yaşanan olayları da gözler önüne seriyor. Müzede hain darbe girişiminin yanı sıra Türkiye ve dünya darbeler tarihininde anlatıldığı bir alan yer alıyor. Darbe gecesi gösterilen destansı direnişin tüm yönleriyle anlatıldığı müzeye üst kapıdan giriş yapılıyor.

‘Hafıza 15 Temmuz’ hafıza tazeleyecek

Video izleme bölümü

Ziyaretçiler sırayla, kaos, darbe hazırlığı, saldırı, çağrı ve zafer başlıklı videoların yer aldığı bölümleri izledikten sonra Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı çevresinde tankın ezdiği bir araçla karşı karşıya geliyor.

O telefon da müzede

Müzenin alt katında ise 251 şehidin isimlerinin yer aldığı bir bölüm var. Buradaki cam fanuslarda da, 15 Temmuz şehitleri Ömer Halisdemir, Necmi Bahadır Denizcioğlu ve 15 temmuz gazileri Bilal Özyıldırım, Abdullah Çay, İdris Akdoğan’ın kişisel eşyaları ve hain darbe girişiminde kullanılan mühimmatlar sergilenmiş. Yine bu bölümde darbe gecesi Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı canlı yayına bağladığı telefon yer alıyor. Alt kattaki bir diğer bölüm, Türkiye ve dünyadaki darbeler tarihinin ve emperyalist sömürünün anlatıldığı salon. Bu alanda sömürge faaliyetlerine direnen 2.Abdulhamit, Mustafa Kemal Atatürk, Ömer Muhtar, Ernesto Che Guevara, Nelson Mandela, Mahatma Gandi’nin mücadeleleri anlatılıyor.