Gündem Hakkari’de üç mağaraya ‘tabiat varlığı’ tescili

Hakkari’de üç mağaraya ‘tabiat varlığı’ tescili

18.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hakkâri’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarılı operasyonlarıyla terörden arındırılan bölgelerde yer alan üç mağarayı doğa turizmine kazandıracak.

Hakkari’de üç mağaraya ‘tabiat varlığı’ tescili

Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Sümbül Dağı Mağarası, Derecik ilçesindeki Rüzgâr Mağarası ve Geçimli köyündeki Oryentan Mağarası’nın “tabiat varlığı” olarak tescil edilmesi için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Türkiye’de bugüne kadar 290 mağaranın tabiat varlığı olarak tescil edilerek, koruma altına alındığını ve 20 mağaranın daha tescil edilmesi için araştırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Çalışmalarla, mağaraların biyolojik çeşitliliği araştırılarak kayıt altına alınıyor. Özhaseki, “Kahraman Mehmetçik’in operasyonlarıyla terörden arındırdığımız mağaralarımızı doğa turizmine kazandırıyoruz” dedi. Mağaralar, başta yarasalar olmak üzere kemirgenler, kurbağalar ve sürüngenlere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca çok sayıda omurgasız canlıya ve endemik bitki türlerine uygun üreme ve yaşam olanağı sunuyor.