Gündem Halluks Valgus tedavi edilebilir mi?

Halluks Valgus tedavi edilebilir mi?

30.04.2018 - 20:08 | Son Güncellenme:

Halk arasında ayak başparmağı çıkıntısı olarak bilinen Halluks Valgus, özellikle son dönemlerde modaya uymak için burnu sivri ayakkabıların kullanımının artmasıyla daha fazla dikkat çeken bir hastalık hâline gelmiştir.

Halluks Valgus tedavi edilebilir mi

Halluks Valgus nedir?

Haberin Devamı

Halluks Valgus, kişilerin ayak başparmağındaki şekil bozukluğunu, çıkıntıyı ifade etmek için kullanılan tıp terimidir. Hastanın ayak başparmak çıkıntısının normal şartlarda ayağa paralel olması gerekirken Halluks Valgus hastalığına sahip kişide durum daha farklıdır. Çıkıntı tamamen ayaktan uzaklaşarak, ayak dışı olarak tabir edilen bölgeye doğru yön değiştirmeye başlar. Ayak tarağındaki kemik dış tarafa doğru hareket ederken başparmakta küçük parmaklara doğru yönelir ve ayağın şekli tamamen deforme olur. Aynı zamanda ayağın deforme olmasıyla ayak başparmağında bir şişlik meydana gelir. Bu şişliğe tıpta Bunion adı verilmektedir.

Halluks Valgus nedenleri nelerdir?

Halluks Valgus hastalığında tüm ayak hastalıkları genel olarak aşırı basınç ve zedelenmeden kaynaklanır. Özellikle günümüzde kadınların çok sık olarak topuklu ayakkabı kullanmasıyla birlikte ayakta oluşan deformasyonlar artmaktadır. Topuklu ayakkabı kullanım süresince vücut ağırlığının üçte ikisini taşıyan ayaklar aşırı basınca maruz kalır ve genellikle ayak başparmağında Bunion denilen şişlik görülür. Ayakların sürekli olarak basınca uğraması sonucu ise dokunun altındaki kemikte hasar görerek Halluks Valgus hastalığı ortaya çıkmaktadır. Genellikle yetişkin kadınlarda daha fazla rastlanan Halluks Valgus 14-16 yaş arası genç kızlarda ve erkeklerde de görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Halluks Valgus tedavi edilebilir mi?

Halluks Valgus öncesi oluşan Bunion ve ağrı gibi sorunlar ayakkabı değişikliği gibi cerrahi olmayan yöntemlerle azaltılabilse de sorun hastalık boyutuna döndüğünde mutlaka bir hekimden yardım alınmalıdır. Halluks Valgus hastalığında her kişide farklı deformasyon çeşitleri gösterebileceğinden cerrahi operasyonda çeşitlilik gösterebilir. Ortopedik hekimin hastanın ayakta çekilen radyografisini incelemesiyle başlayan süreç; Bunion’un alınması, ayak başparmağı ve tarak içindeki kemiğin aynı hizaya getirilmesi, kemiğe destek verilmesi gibi bir süreçle devam ettirilebilir. Ameliyatın kemiğin kaynamaması, ayağın enfeksiyon kapması gibi riskleri olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.