Gündem Kültürel miras için bağış kampanyası

Kültürel miras için bağış kampanyası

27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 6 Şubat depremlerinde hasar gören kültür varlıklarının restorasyonu için küresel bir bağış kampanyası başlattı.

Kültürel miras için bağış kampanyası

CEYDA ULUKAYA İstanbul - Birey ve kurumlara açık kampanyanın odağında, Hatay Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Kalesi ve Sarımiye Camii gibi yapılar da var. Depremlerde bölgedeki 8444 tarihi yapının 352’si hasar gördü veya yıkıldı. Bölgedeki bazı karakteristik yapıların restorasyon finansmanı hükümet veya diğer bireysel kaynaklardan sağlansa da finansal ihtiyaç hâlâ devam ediyor. UNDP’nin, “Kültürel mirası kurtar” çağrısıyla başlattığı kampanyaya bağışlar, www.savethelegacy.org adresi üzerinden yapılacak. Kampanya bölgenin coğrafi ve kültürel çeşitliliğini yansıtan şu 6 alana odaklanıyor: 

Haberin Devamı

Hatay Arkeoloji Müzesi: Dünyanın en ünlü mozaik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan müze, restorasyonu için makine ve ekipmana ihtiyaç duyuyor. 

Gaziantep Kalesi: UNESCO’nun Dünya Mirası geçici listesinde yer alan 2000 yıllık kalenin bazı bölümleri depremlerde yıkıldı. 

Sarımiye Camii: Antakya’nın Kurtuluş Caddesi’nde yer alan, 14. yüzyıldan kalma cami ünlü minaresini devirdi. Bağışlar caminin yeniden inşası için önem taşıyor. 

Mar Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesi: Hatay, Arsuz’da 16. yüzyıldan kalma kilise, depremde harabeye döndü. Bağışlar, kilisenin yeniden inşa edilecek. 

Kahramanmaraş Kapalıçarşı: 1500’lü yıllardan beri ekonomik faaliyetlerin merkezi. Depremde ağır hasar gören yapılardan biri. 

Haberin Devamı

Arsameia Arkeolojik Alanı: Adıyaman’daki tarihi yapı güçlendirilmesi için acil restorasyon gerekiyor. 

Bakanlık ile iş birliği içinde

Deprem felaketinin ardından kültürel mirası koruma görevini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde yürüten UNDP, risk altındaki eser koleksiyonlarının muhafaza edilmesi ve korunmasında kullanılmak ve deprem sonrası toparlanma çalışmalarında görev alan bakanlık personeline ev sahipliği yapmak üzere bölgedeki arkeoloji müzelerine onlarca özelleştirilmiş konteyner teslim etti. Sonrasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının bölgede hasar değerlendirme sürecini kolaylaştırmak ve hasarı kataloglamasına yardımcı olmak için dronlar, kameralar, tabletler ve özel yazılımlar sağladı.