Gündem ‘Küresel krizi fırsata çevirdik’

‘Küresel krizi fırsata çevirdik’

03.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna Savaşı, ham madde ve enerji krizi gibi sıkıntıları fırsata çevirerek 2022’de Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına erişildiğini söyledi.

‘Küresel krizi fırsata çevirdik’

Gülden Çoktan -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022’de ihracatın geçen yıla göre yüzde 12,9 artarak 254,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Şişli Hilton Bosphorus Otel’de düzenlenen 2022 Yılı Dış Ticaret programına katıldı. ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunun ilk yılının, ihracat başta olmak üzere ülkenin her alanında önemli başarılara imza atacağı bir yıl olması dileğinde bulunan Erdoğan, hayata geçirdikleri demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla geçmişin ihmallerini, eksiklerini ve hatalarını telafi ettiklerini söyledi.

Hedef ilk 10

“Artık siyasi ve ekonomik özgüveni yüksek bir Türkiye var. Artık ufkunu bölgesinin ötesinde küresel düzeye taşımış bir Türkiye var. Artık kimseye özenmeden, kimseye tabi olmadan her alanda kendi özgün politikalarını geliştirebilen, uygulayabilen, sonuç alabilen bir Türkiye var” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Rusya-Ukrayna Savaşı, ham madde ve enerji krizi gibi sıkıntıları fırsata çevirerek tarihin en yüksek ihracat rakamlarına eriştik. 2021 yılında yüzde 11,4 oranında büyüme sağlayarak son elli yılın en iyi seviyesini yakaladık... Geçtiğimiz yıl da istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Gelişmiş ülkeler dahil dünyanın derin sancılarla kıvrandığı bir dönemde 2022’nin ilk üç çeyreğinde yüzde 6,2’lik bir büyüme kaydettik. Bu büyümenin de yarısından fazlası mal ve hizmet ihracatından geldi. İhracatımız üreten, ekonomimizin itici gücü olmaya devam ediyoruz. 2022 yılı birinci çeyreğine kıyasla 2022 yılı üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi 3.5 milyon ilave istihdama kavuştu. Burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatı, geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Bundan sonra hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasını sağlamaktır.” Yirmi yıl önce yola çıktıklarında 36 milyar dolar olarak devraldıkları ihracatı yedi kat artırdıklarını belirten Erdoğan, “Ey gayrimilliler, burayı iyi dinleyin. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197’yi buldu. Yıl sonu gerçekleşmesi itibariyle hizmet ihracatımızın hedefimiz olan 85 milyar doların da üzerine çıkmasını ve cari açığın azaltılmasına 50 milyar dolarlık katkı sağlamasını bekliyoruz. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesiyle hamdolsun 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Küresel krizi fırsata çevirdik’

Haberin Devamı

Programa Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve davetliler katıldı.

Sağlık üssü

Türkiye’yi dünyanın sağlık üssü konumuna getirmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, “Çalışmalarımız sayesinde 2021’de 1,7 milyar dolara ulaşan sağlık hizmetleri ihracatımız, 2022’de 2 milyar doları yakalayacak bir yere doğru gidiyor. Artık bu alandaki hedefimizi 2023 için 5 milyar dolar olarak belirliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca dizi ve film ihracatında da önemli mesafe kat edildiğine şu sözlerle dikkat çekti:

Haberin Devamı

“Bugün Türkiye ABD’den sonra dizi ihracatında ikinci sıradadır. Türk dizileri Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya Orta Doğu’dan Afrika’ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada 800 milyon izleyiciyle buluşuyor. Sektör verileri 2022 yılı sonu itibariyle yaklaşık 750 milyon dolar düzeyinde bir ihracat hacmini yakaladığımızı gösteriyor. Dizi ve film ihracatımızın bu yıl 1.5 milyar doları aşarak tüm dünyada 1,5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz. Bunun için dizi, film, animasyon, belgesel ve diğer program formatlarının ihracatına yönelik destekleri artırarak sürdüreceğiz.”

Atatürk Havalimanı yanına fuar merkezi

İstanbul’da 433 bin metrekareye ulaşacak bir fuar alanın yapımına başladıklarını duyuran Cumhurbaşkanı, “Fuar nerede olacak diye merak edenleriniz de olabilir. Atatürk Havalimanı yanındaki merkezde olacak inşallah. İTO bu işin koordinesinde başı çekecek. Aynı zamanda TİM burada o da yerini alacak. Ve böylece İstanbul’un bir ucundan bir diğer ucuna gitmek gibi bir sıkıntının içinde olmayacağız. Şehrin merkezinde böyle bir fuara kavuşmuş olacağız. İstanbul’umuza, ülkemize hayırlı olsun.

Haberin Devamı

‘Yarın değil hemen şimdi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kez aday olacağına ilişkin daha önceki ifadesine açıklık getirirken de şunları söyledi: “Pek çok tarihi dönüm noktasının sembolü olan 2023’te Türkiye Yüzyılı için milletimizden son defa, seçime geliyoruz ya, onun için söylüyorum. Bir destek isterken işte bu hissiyatla hareket ediyoruz... 2023’te güçlü bir Türkiye için, güçlü bir ekonomi için ülkemizin müreffeh yarınlara taşımak için pek çok yeni projeyle ihracatımızı arttırmak için beraber çalışacağız. Bu mücadeleyi de yarın değil hemen şimdi anlayışıyla vereceğiz. Demokrasi ve kalkınma atılımlarımızın tamamı gibi Türkiye Yüzyılını da milletimizin gönülden benimseyerek zirveye taşıyacağından şüphe duymuyorum.”

‘Küresel krizi fırsata çevirdik’

TİM Başkanı Gültepe, Erdoğan’a hat tablosu hediye etti.

‘Parite etkisine rağmen büyük  başarı yakalandı’

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracat rakamlarının gelecek dönemdeki başarılar için önemli bir gösterge olacağına inandığını belirterek şunları söyledi: “İhracat başarısı aleyhimize olan parite etkisine rağmen elde edilmiştir. Paritenin etkisi ihracatımızda aşağı yönlü olarak aralık ayında yaklaşık 700 milyon dolar, yıllık düzeyde ise 14 milyar dolar olmuştur. Parite etkisine rağmen büyük bir ihracat başarısı yakalanmıştır.”