Gündem Mercimek yemeği nasıl yapılır?

Mercimek yemeği nasıl yapılır?

29.04.2018 - 15:05 | Son Güncellenme:

Kuru bakliyatların ne kadar yararlı olduğunu ve protein deposu olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle vejetaryen ve vegan kişilerin protein almak için et yerine baklagil tercih eder. Yeşil mercimek kendi başına haşlandığında bile bir lezzete sahip. Protein ve demir alımı için çok yararlı olan bu besin doktorlar tarafından saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt problemleri ve hızlı kilo verme diyetlerinde öneriliyor. İşte size yeşil mercimek yemeğinin tarifi.

Mercimek yemeği nasıl yapılır

Malzemeler

Haberin Devamı
  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 4 su bardağı su (mercimeği önceden haşlamak için)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 200 gram kadar kıyma
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım kaşığı biber salçası
  • 2,5 su bardağı su
  • Tuz

Yapılışı

Mercimeklerinizi en az birkaç saat önceden ıslatın. Beklettiğiniz mercimeği suyunu süzüp derin bir tencereye koyun, içerisine 4 su bardağı su ve limon suyunu koyup 25 dakika kaynatıp haşlayın. Mercimekler yumuşayınca siyah suyunu süzün.

Yemeği yapacağınız tencerede kuru soğanı küp küp olacak şekilde doğrayıp tencereye koyun ve yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavurun. Üzerine çözülmüş olan kıymanızı da ekleyip kavurma işlemine devam edin. Soğan kendini salıp pembeleşince ve kıymanız iyice kavrulup kokusu çıkınca üzerine salçaları ekleyip karıştırın. Birkaç dakika böyle kavurup suyunu süzdüğünüz mercimeğinizi tencereye ilave edin. Üzerine suyunu ve isteğe bağlı olarak ekleyeceğiniz tuzunu da ekledikten sonra 15- 20 dakika pişirin. Hafif sulu bir kıvam alınca ve mercimekleriniz pişince altını kapatıp sıcak olarak servis yapın.

Haberin Devamı

Püf Noktaları

  • Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır. Eğer bu işlemi yapmazsanız mercimeğin kara suyu yemek içerisinde kendini bırakır ve çamur gibi koyu renkli lapa bir yemeğiniz olur.
  • Kıymaların iyice kavrulmasını bekleyin. Az kavrulmuş kıyma yerken ağzınızda kan tadı bırakabilir.
  • Arzuya göre içerisine 1 adet küp küp doğrayacağınız kırmızı dolmalık biber de ekleyebilirsiniz.