Gündem Nazmiye Hanım’ı kaybettik

Nazmiye Hanım’ı kaybettik

28.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 65 yıllık yol arkadaşı, en kötü şartlarda bile yanından ayrılmayan eşi Nazmiye Demirel dün akşam vefat etti. 4 yıldır tedavi gören Nazmiye Demirel, memleketi Isparta’da toprağa verilecek

Nazmiye Hanım’ı kaybettik

Türk siyaset hayatının önemli isimlerinden biri olan Süleyman Demirel’in, hayatındaki sürekli manevi güç kaynaklarından biri eşi Nazmiye Demirel oldu. Isparta’da Balkan göçmenlerinin yerleştiği İslamköy’de doğan Demirel, 1927 yılı doğumlu olan Nazmiye Demirel ile 12 Mart 1948 tarihinde evlendi. Siyaseti çok fazla sevmediği konuşulan Nazmiye Hanım, siyasetin çok çetin koşullarda yaşandığı 1960 ve 1970’li yıllarda ve darbe sonrası 1980 Türkiyesi’nde hep eşinin yanındaydı. Nazmiye Demirel, 1993 yılında eşinin cumhurbaşkanı seçilmesiyle ‘First Lady’ oldu. 16 Mayıs 1993 - 16 Mayıs 2000 tarihleri arasında Çankaya Köşkü’ne ev sahibeliği yaptı. Ancak 2005 yılında rahatsızlandı.
Alzheimer tedavisi görmeye başladı. Türk siyasetinin çetin şartları içinde yer alan Nazmiye Demirel, rahatsızlığı nedeniyle sonraki yılların huzurunu çok fazla yaşayamadı.
Nazmiye Demirel, 4 yıldır Başkent Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Süleyman Demirel de sürekli basından gizli eşini hastanede ziyaret ediyordu.
Nazmiye Demirel, dün akşam saat 22.27 sıralarında hayata gözlerini kapadı. Nazmiye Demirel, eşinin ve kendisinin memleketi olan Isparta’da toprağa verilecek.

Sessizce ziyaret ediyordu
Demirel’in eşi Nazmiye Demirel, eşinin çetin siyaset mücadelesi ile geçen hayatının ardından huzurlu yaşayacağı döneminde amansız hastalığa yakalandı. Süleyman Demirel, kendisini bile tanımakta, konuşmakta ve yürümekte zorluk çeken eşini sürekli ziyaret etti. Sağlık sorunları nedeniyle Güniz Sokak’taki evinden hastaneye kaldırılan Nazmiye Hanım’ın sade yaşantısı nedeniyle hastaneye kaldırıldığından da kamuoyunun uzun süre haberi olmadı. Yanında devamlı hemşire bulunan Nazmiye Hanım’ın sürekli yatağa bağımlı olması nedeniyle sırtında yaralar oluştuğu ve bunun daha ilerlememesi için tedavisinin sürdüğü belirtilmşti.
Süleyman Demirel “Zincirbozan’a giderken bile bu kadar üzüntülü değildim. Çünkü dönüşü olduğunu biliyordum. Ama şimdi çaresizim, bu çaresizlik büyük üzüntü yaratıyor” demişti.

Haberin Devamı

Nazmiye Hanım’ı kaybettik

‘Çok mücadele etti ama olmadı’

Eşinin vefatının ardından Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne gelen Süleyman Demirel, “65 senelik hayat arkadaşımdı. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Çok iyi mücadele etti ama olmadı” dedi.Hastanede yaklaşık yarım saat kalan Demirel, çıkışta gazetecilerin sorusu üzerine, şunları kaydetti: “Başkent Üniversitesi Hastanesi değerli hekimine, üniversite rektörüne, Tıp Fakültesi dekanına ve bütün hekimlerine, bütün sağlık personeline minnet ve şükranlarımız vardır. 4,5 sene onu ayakta tuttular, Allah kendilerinden razı olsun.” Demirel’in oldukça yorgun ve üzgün olduğu gözlerden kaçmadı.

Nazmiye Hanım’ı kaybettik

12 Mart’ta başladı 27 Mayıs’ta bitti

Demirel ve Nazmiye Demirel’in 65 yıllık birlikteliği Demirel’in askeri muhtırayla hükümetten ilk uzaklaştırılışı olan 12 Mart gününe denk geldi. 1948’de evlenen çift 1971’de evlilik yıldönümlerinde 12 Mart muhtırasıyla karşı karşıya kaldı. Nazmiye Demirel ise dikkat çekici bir şekilde 27 Mayıs askeri darbesinin yıldönümünde yaşama veda etti.

Haberin Devamı

Nazmiye Hanım’ı kaybettik

Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’in eşleriyle birlikte 12 Eylül askeri darbesi sonrası Hamzakoy’da zorunlu ikamete tabi tutulmalarının ardından Etimesgut Askeri Havaalanı’na getirilişlerine ilişkin fotoğraflar, geçtiğimiz ay ilk kez yayınlanmıştı.