Gündem Nesiller boyu eşitlik için harekete geçme zamanı

Nesiller boyu eşitlik için harekete geçme zamanı

06.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Nesiller boyu eşitlik için harekete geçme zamanı

Asya Varbanova - BM Kadın Birimi Türkiye Direktörü / Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların ve kız çocuklarının eşit ve adil bir gelecekte yaşayabilmeleri için geçen hafta çok önemli adımlar atıldı. 1995 yılında Pekin’de düzenlenen Dünya Kadın Konferansı’ndan bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına yapılan en önemli uluslararası toplantı özelliğini taşıyan Nesiller Boyu Eşitlik Forumu (Generation Equality Forumu) Paris Zirvesi gerçekleşti.

Haberin Devamı

Hükümetler, özel sektör, sivil toplum, gençlik hareketinin bir araya geldiği forumda paydaşlar, toplumsal cinsiyet eşitliği için toplam 40 milyar ABD dolarında yeni yatırım taahhütünde bulundular. Hedefimiz önümüzdeki beş senelik dönemde cinsiyet eşitliğini savunan ve sağlanması için çalışan tüm tarafların Nesiller Boyu Eşitlik çatısı altında verdikleri taahhütleri uygulamaları ve bu yolda atılan adımların ivmelenerek hızlanması.

1995 senesinde Pekin’de kabul edilen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nda 12 kritik alanda kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi için stratejik hedefler belirlenmişti. 189 hükümetin uygulama taahhüdü verdiği deklerayondan bu yana 26 sene geçti.

Tek medya kuruluşu

Haberin Devamı

Fakat, atılan adımlara ve kazanılan haklara rağmen dünyada hiçbir ülke toplumsal cinsiyet eşitliğini henüz sağlayamadı. Nesiller Boyu Eşitlik, kadınların eşitlik mücaledesine yeni bir ivme kazandırıyor. Hedefimiz bu zamana kadar yapılanların üzerine henüz uygulanmamış, bütüncül ve yenilikçi stratejiler ekleyerek cinsiyet eşitliğine en kısa zamanda ulaşabilmek. Sadece hükümetlerin değil, gençlerin, sivil toplumun, özel sektörün, medyanın kısacası toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda rolü olan herkesin eşit katılımının sağlandığı nesiller arası bu platform ile önümüzdeki beş sene boyunca dönüştürücü güce sahip yeni adımlar atılacak.

Milliyet gazetesi Ekim 2020’den beri Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Küresel Medya Birliği’ne Türkiye’den üye olan ilk ve tek gazete. Bir seneye yakın işbirliğimiz kapsamında birçok kapsamlı kampanya ve savunuculuk faaliyetine imza attığımız bu işbirliği, gazetenin Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda beş yıllık taahhüt vermesi ile taçlandı. Forum kapsamında küresel çapta taahhüt veren tek medya kuruluşu olan Milliyet Gazetesi özellikle kadınların ekonomik hak ve özgürlükleri kapsamında bir dizi yeni çalışma başlatacak. Önümüzdeki dönemde gazetenin bizlerle ve taahhütte bulunan diğer paydaşlarla birlikte atacağı adımlar Türkiye’de, bölgemizde ve dünyada kadınların ve kız çocuklarının daha eşit ve adil bir dünyada yaşayabilmeleri için büyük bir öneme sahip. Medyanın toplumun üzerindeki dönüştürücü gücü sayesinde ortak verdiğimiz eşitlik mesajımızın toplumun her kesimine ulaşacağız. 

Haberin Devamı

Milliyet’e teşekkür

Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda 1000’i aşkın paydaş eşitliği sağlamaya yönelik taahhütlerde bulundu. Türkiye’den ise inovasyon ve teknoloji alanında Koç Holding beş yıllık taahhütte bulunurken kadınlara yönelik şiddetin sonlanması ve kadınların ekonomik hak ve özgürlüklerinin sağlanması alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi üç yıl içinde gerçekleştirmek üzere taahhütlerde verdi. İnanıyoruz ki bu taahhütler eşitlik yolunda attığımız adımları yavaşlatan Kovid-19’un etkilerini bertaraf edecek ve birlikte, yeniden, daha eşit bir dünya inşa etmemizde güçlü birer rol oynayacak. Bu eşitlik yolculuğunda atacağımız yenilikçi ve emin adımların yeni işbirlikleri ile çoğalmasını umuyoruz. Bu yolda bizimle yan yana yürüyen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı’ya ve tüm Milliyet gazetesi ekibine teşekkür ederiz. Gelecek eşit ve adil gelecek.