Gündem Değişimciler, Kılıçdaroğlu’na karşı Özel’i aday gösterecek

Değişimciler, Kılıçdaroğlu’na karşı Özel’i aday gösterecek

19.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’de parti kulislerine göre kasım ayının ilk haftasında yapılması planlanan kurultayın iki günü tüzük iki günü genel başkan seçimi olmak üzere 4 gün sürmesi öngörülüyor.

Değişimciler, Kılıçdaroğlu’na karşı Özel’i aday gösterecek

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara ,- Kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına değişimcilerin Grup Başkanı Özgür Özel’i çıkarması bekleniyor. Belediye başkan adaylarının belirlenmesi ise kurultayda seçilecek yeni PM’ye bırakılacak. 

Haberin Devamı

“Değişim” talebinde bulunanların kurultayda kimi aday göstereceği İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasının ardından ete kemiğe bürünmeye başladı. Edinilen bilgiye göre Özel, kurultayda aday olacak. Özel’in ağustosun sonu ya da eylül başında adaylığına ilişkin açıklama yapılması öngörülüyor. Bu açıklama öncesinde bir vizyon ya da “tutum belgesi” açıklanması bekleniyor. Söz konusu belgenin nasıl duyurulacağına ilişkin henüz karar verilmedi ancak gazete ilanı, sosyal medya ya da bir açıklama yapılması seçenekler arasında. Adaylık açıklaması için TBMM ya da Genel Merkez haricinde farklı bir mekânın tercih edilebileceği de kulislerde konuşuluyor. 

İSTİFASI BEKLENİYOR 

Özel’e yönelik Genel Merkez kulislerinde “Aday olacaksa ağustos ayının sonunda grup başkanlığından ayrılır diye bekliyoruz” yorumları yapılıyor. Özel’in grup başkanlığını bırakması halinde bu görev için adı geçen kişi daha önce olduğu gibi Parti Sözcüsü Faik Öztrak. Kulislerde dillendiren bir diğer isim de eski Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Engin Altay. 

Haberin Devamı

CHP’li bir yetkili, Özel’in kurultayda aday olması halinde grup başkanlığı görevinden ayrılması gerektiğini belirterek, “Eğer bırakmadan ‘aday olurum’ derse alacağı oy düşer. Sonra da milletvekilleri üstüne gruptan düşürür. Genel Başkan istese onu düşürürdü ama yapmak istemedi. Kurultaya kadar bir şey yapılmaz, dokunulmaz. Kurultay dönüşü grup devirir. Yarıdan bir fazlasının oyuyla düşüyor. 130 milletvekilinden 66’sı Genel Başkan’ın dediğini yapmayacak mı? 100 kişi oy verir. Belki 30 kişi ‘arkadaşımız’ der vermez” dedi. 

Kulislerde konuşulanlara göre, Özel kazanamayacağını biliyor ama aday olmamasının “korku” olarak yorumlanacağı ve daha sonra da iddiasını sürdürmek için adaylığa hazırlanıyor. “Muharrem İnce de aday oldu, sonra geldi cumhurbaşkanı adayı oldu. Böyle bir varlık göstermek, kurultayda o sıfatla konuşma yapmak istiyor” değerlendirmesi yapılıyor. 

‘RAKİP 300 OY ALIR’ 

Partide Özel’in genel başkan adayı olması halinde grup başkanlığını bırakmayacağını savunanlar da bulunuyor. Değişimcilerin iddiasına göre; kurultayda iki aday da delegelerden yarı yarıya oy olacak, sonuç kıl payı belirlenecek. Ancak Genel Merkez ekibi “Kurultay’da Kılıçdaroğlu 1000, rakibi 300 oy alır” hesabı yapıyor. Kılıçdaroğlu’nun karşısına bir ismin çıkmaması halinde ise 1200’ler civarında oy alacağı ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

KURULTAY 4 GÜN SÜRECEK

CHP’de eylül ayında Parti Meclisi’nin toplanması ve kurultay kararının alınması bekleniyor. Kurultay için öne çıkan tarihler ise 5 ya da 12 Kasım tarihleri. Ancak Cumhuriyet’in yıldönümü haftasında 29 Ekim’i dillendirenler de var. Parti kulislerine göre iki günü tüzük değişikliği iki günü genel başkan ve PM seçimi olmak üzere dört günlük kurultay planlanıyor.

KILIÇDAROĞLU MİLLETVEKİLLERİNİ KAMPA ALACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kasım ayında yapılması beklenen kurultay öncesi milletvekillerini Antalya’da kampa alacak. Kamptan, Kılıçdaroğlu’nun yeniden Genel Başkanlığı’na ilişkin bir destek bildirisi çıkabileceği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, TBMM’de yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim öncesi her yıl yaptığı gibi milletvekilleriyle bir araya gelmeyi planlıyor. Kampın 28-30 Eylül tarihleri arasında Antalya’da yapılması bekleniyor. Hem kurultay hem yerel seçim sürecinde olunan bir dönemde gerçekleştirilecek kampta değişimciler ile Genel Merkez yanlılarının sergileyecekleri tavır merak konusu. Parti kulislerinde, Genel Merkez yanlısı milletvekillerinin kampta Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığına destek yönünde bir bildiri yayınlayabileceği konuşuluyor. 

İMAMOĞLU: İSTANBUL YOLCULUĞUMUZ KESİN

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP genel başkanlığına aday olup olmayacağına ilişkin, “İstanbul yolculuğumuz kesindir ve çok önemli bir yolculuktur. Elbette parti içerisinde de düşüncelerimiz var. Bu düşüncelerin karşılığını yerine getirmek partimizi daha iyi bir geleceğe taşımak adına da fikirlerimiz var. Bu fikirlerimizi parti hukukuna, parti ahlakına uygun bir şekilde temsil etmeye ve mücadelesini vermeye devam edeceğim” dedi. İmamoğlu, Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri için dün Nevşehire geldi. Avanos ilçesi Ayhanlar köyündeki Ayhanlar Cemevi’ndeki törene katılan İmamoğlu, cemevlerine karşı bazı düşünceleri ve ifade biçimlerini ayıpladığını ve utanarak izlediğini ifade etti.