Gündem Sınıf annesi gitti sınıf temsilcisi geldi! Yasağı böyle deldiler

Sınıf annesi gitti sınıf temsilcisi geldi! Yasağı böyle deldiler

13.12.2023 - 09:08 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı sınıf anneliği uygulamasının kaldırıldığını duyurmuştu. Fakat uygulama birçok okulda farklı isimle devam ediyor. Yasağı delen sınıf anneleri şimdi 'sınıf temsilcisi' adıyla görevlerine devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda bir öğrencinin sınıf annesine olan tepkisi çok konuşuldu. Sonucunda ise sınıf anneliği yasaklandı. Ancak o yasak delindi. Birçok okulda sınıf anneleri isim değişikliğiyle yoluna devam ediyor.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, sınıf annesi uygulamasını yasakladı ama bazı veliler o yasağa yeni kılıf buldu. Sınıf annesi gitti, yerine sınıf temsilcisi geldi.

Bir veli de bu konuyla ilgili, 'Sınıf temsilciliği... Anneliği değil de temsilciliği... Çünkü 40 tane veli var. Öğretmen bir gruba mesaj attığı zaman her veliden ses olacağına bir tane temsilci olmalı.' dedi.

Başka bir veli ise, 'Sınıf temsilcisi olması lazım. Niye? Oğlum 1'e gidiyor. Kızım da 3'e gidiyor.' ifadelerini kullandı.

Her zaman öğretmeni rahatsız edemediklerini belirten bir diğer veli de, 'Onların da kendince bir hayatı var. O yüzden sınıf annesiyle irtibata geçiyoruz' şeklinde konuştu.

'Öğretmenimizin işini de kolaylaştırmış oluyoruz.' diyen bir veli, 'Düşünün 48öğrenciyle öğretmenimiz nasıl yardımcı olacak?' dedi.

Haberin Devamı

Sınıf annesi uygulamasının neden kaldırıldığını bilemediğini söyleyen bir diğer veli ise, bu uygulama sayesinde aklının çocuğunda kalmadığını söyledi ve uygulamanın devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Bu yüzden birçok okulda veliler sınıf annesi olarak değil de sınıf temsilcisi olarak görev yapıyor. Kaynak: Kanal D Haber, Haber: Sabiha Fındıkkıran - Kamera: Neyfel Salman

SINIF ANNESİ UYGULAMASI YASAKLANMIŞTI

Öğretmen ile veliler arasındaki iletişimi kurmak için gönüllü olarak görev yapan ancak zaman zaman tartışmalara neden olan ‘sınıf annesi’ uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yasaklanmıştı.

Valiliklere, MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer tarafından gönderilen ‘Mevzuatta yer olmayan uygulamalar hakkında (Sınıf annesi)’ konulu yazıda, bu kişilerin sınıflarda çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladıklarına, ders araç-gereci temini yönünde faaliyette bulunduklarına, zaman zaman derslere müdahil olduklarına ve öğrencilerin görüntülerini kaydettiklerine dikkat çekilmişti.

"GEREKLİ TEDBİRLER ALINSIN"

Öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu kaydedilen yazıda “Valiliğinizde okullarda sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını hususunda gereğini rica ederim” ifadelerine yer verilmişti.

Haberin Devamı

Kararın bildirilmesinin ardından bazı okulların sınıf annelerinin görevlerine son verilmesine dair duyurular paylaştığı görüldmüştü.

TEPKİ ÇEKİYORDU

Sınıf annelerinin ‘öğretmenin önüne geçtiği’ eleştirilerine karşı bazı veliler ve öğretmenler okuldaki işleri kolaylaştırdığı için sınıf anneliği uygulamasını destekliyordu. Ayrıca bazı sınıf annelerinin, Öğretmenler Günü’nde pahalı hediyeler almak için yüksek miktarlarda para toplaması, öğretmenlerden kendi çocuklarına özel ilgi beklemesi, veliler arasında gruplaşma yaratmaları da eleştiriler arasındaydı. Son olarak bir öğrencinin sınıf annesiyle tartışması gündem olmuştu. “Ben bu sınıfın sınıf annesiysem her şeyi bilmek zorundayım” diyen veliye, öğrencinin “Sınıf annesi sanki dünyanın ağası” diye cevap verdiği videoya tepki yağmıştı. (OZAN ÖMER KADÜKER-MİLLİYET)