Gündem Üzerine gardırop devrilen 6 yaşındaki Efsun, hayatını kaybetti

Üzerine gardırop devrilen 6 yaşındaki Efsun, hayatını kaybetti

10.11.2020 - 12:21 | Son Güncellenme:

Mersin’in Anamur ilçesinde, devrilen gardırobun altında kalarak ağır yaralanan Efsun Çalış (6), hastanede yaşamını yitirdi.

Üzerine gardırop devrilen 6 yaşındaki Efsun, hayatını kaybetti

İlçe merkezinde yaşayan 3 çocuklu Mehmet-Melahat Çalış çiftinin en küçük çocukları Efsun, elbisesini almak istediği gardıroba yetişemeyince, şifonyerin üzerine çıktı. Bu sırada dengesi bozulan küçük kız, yere düştü. Gardırop da sarsıntı ile birlikte Efsun’un üzerine devrildi.

Haberin Devamı

Uzun süre sesini duymadıkları kızını evin içinde arayan anne Melahat Çalış, odaya girdiğinde Efsun’u dolabın altında yaralı halde buldu. Baba Mehmet Çalış'ın yardımı ile dolabın altından çıkarılan Efsun, ihbar üzerine eve çağırılan sağlık ekipleri tarafından ambulansla Anamur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Doktorların hemen müdahale ettiği küçük kız, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Otopsinin ardından alınan Efsun’un cenazesi, anne baba ve aile bireylerinin gözyaşları arasında ilçe mezarlığında toprağa verildi.

‘DOLAPLAR DUVARA SABİTLENMELİ'

Mersin’in Anamur ilçesinde Efsun Çalış'ın (6), üzerine devrilen gardırobun altında kalarak, ağır yaralanıp, hastanede hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İç Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Çağkan İnan, evlerde iç donatıların duvara sabitlenerek, kullanılması gerektiğini söyledi. Depremlerdeki yaralanmalarda en büyük nedenin iç mekan donatılarının duvarlara sabitlenmemesi olduğunun altını çizen İnan, "Gömme dolapların kesinlikle üzerimize gelmesi mümkün değildir. Çünkü donatılar köşelerden menteşeler ile sabitlenmiştir. Dolapların olması gereken şekli gömme dolap şeklindedir veya sabitlenmesi gerekiyor. Böylelikle çocuk çekmeceye çıksa da dolap üzerine gelmez. Bu komodin şeklindeki çekmeceler için de aynıdır. Onlarda duvara sabitlendiğinde tehlike arz etmez" dedi.

Haberin Devamı

‘İÇ MİMARİ KONTROLLER YAPILMALI’

Bütün yapılarda iç mimari kontrollerin gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapan İnan, "Mesela bir kreşte yine çocuğumuz üzerine düşen lavabo nedeniyle vefat etmişti. Bu da kreşin yapımında iç mimarın kullanılmamasından kaynaklandı. Aynı şekilde depremlerde de gördüğümüz, tadilatlarda kiriş ve kolonların kesilmesi de tamamen içerideki tadilatlarda iç mimarlık disiplinleri ile hareket edilmediğini göstermektedir. Biz İçmimarlar Odası olarak tadilatlarda iç mimarların mutlaka yer alması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.