Gündem Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski kimdir? Volodomir Zelenski hayatı ve kariyeri...

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski kimdir? Volodomir Zelenski hayatı ve kariyeri...

28.02.2022 - 10:49 | Son Güncellenme:

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski kimdir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırmasının ardından artan gerilim ve başlayan savaşın ardından Zelenski ülkesinde kalarak askerleri ile birlikte mücadele edeceğim açıklamaları ile ülkesinin vatandaşları ve dünya üzerindeki birçok ülke vatandaşının saygısını kazandı. Peki Volodomir Zelenski kimdir kaç yaşında?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski kimdir Volodomir Zelenski hayatı ve kariyeri...

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski hakkında araştırmalar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Rusya'nın Ukryana'ya saldırmasının ardından yaptığı açıklamalar ve gösterdiği duruş ile adından söz ettiren Zelenski 2019 yılında girdiği Cumhurbaşkanlık seçiminde ikinci tura kaldı ve kazandı. Sanatçı ve oyuncu olan Zelenski 2015 yılında Halkın Hizmetkarı adlı TV dizisinde rol almıştır. İşte Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski haayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

VOLODİMİR ZELENSKİ KİMDİR?

Volodimir Oleksandroviç Zelenski, 25 Ocak 1978 yılında Kriviy Rig'de öncesinde Sovyetler Birliği'nde yer alan günümüzde Ukrayna'nın olan bölgede Yahudi bir ailede doğdu. Babası Oleksandr Zelenski Kriviy Rig Ekonomi Enstitüsü'nde profesör olarak çalışırken annesi Rimma Zelenska mühendistir.

Liseye başlamadan önce babasının işi nedeniyle dört yıl Moğolistan'da yaşayan Zelenski, Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi'nin Kriviy Rig kampüsünde hukuk eğitimi aldı ancak profesyonel olarak bu alanda çalışmadı.

Zelenski, 2015 yılında "Halkın Hizmetkârı" adlı bir televizyon dizisinde Ukrayna cumhurbaşkanını canlandırdı. Dizide canlandırdığı karakter, bir viral videoda yolsuzluk karşıtı açıklamalar yaptıktan sonra cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan otuzlu yaşlarında bir lise tarih öğretmeniydi. Ardından kendi kurduğu ekibiyle birlikte televizyonda komedi yapımlarına imza attı.

Haberin Devamı

Zelenski, 2013-2014 Yevromaydan hareketini, Donbass Savaşı sırasında da Ukrayna Ordusu'nu destekledi bu sırada adeta bir halk kahramanına dönüştü. Ağustos 2014'te Ukrayna Kültür Bakanlığı'nın Rus sanatçıların ülkeye girişini yasaklama kararına karşı çıktı.

Dizisinin ismiyle aynı olan Halkın Hizmetkârı partisi Mart 2018'de dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 çalışanları tarafından kuruldu. Zelenski, Mart 2019'da Der Spiegel'e verdiği röportajda siyasetçilere olan güveni yeniden tesis etmek için siyasete girdiğini, "profesyonel, düzgün insanları yönetime getirmek" ve "siyaset kurumunun havasını olabildiğince değiştirmek" istediğini söyledi.

Zelenski, 31 Aralık 2018'de 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı. Adaylık açıklamasından altı ay öncesinde yapılan anketlerde bile Zelenski'nin adı ilk sıralarda geçiyordu. Kazanacağına kesin gözüyle bakılan Zelenski, 20 Mayıs 2019 tarihinde cumhurbaşkanlığı görevine başladı.

ZELENSKİ'NİN EŞİ VE ÖZEL HAYATI

Zelenski, liseden arkadaşı Olena Zelenska ile Eylül 2003'te evlendi. Çiftin Temmuz 2004'te kızı Oleksandra, Ocak 2013'te de oğlu Kirilo doğdu.