Gündem Vücut geliştirme ilaçları ölüme götürüyor

Vücut geliştirme ilaçları ölüme götürüyor

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tıbbi amaç dışında vücut geliştirme sporu için kullanılan ve sporcularda aşırı kas büyümesi sağlayan steroidler sağlığı tehdit ediyor.

Vücut geliştirme ilaçları ölüme götürüyor

ÇİĞDEM YILMAZ / MİLLİYET - İnternet sitelerinde “Çok hızlı kas gelişimi, güç artışı” gibi vaatlerle steroid kürlerini satanlar, ilaçların cilt sağlığı ve bağışıklığa da fayda sağladığı iddiasında. Uzmanlara göre, steroidlerin doktor kontrolünde alınmalı aksi halde ölüme kadar götürebiliyor.

Haberin Devamı

KALP KRİZİ UYARISI

Steroidin endokrin hücreler tarafından vücuda salınan çok önemli olan bir hormon olduğuna dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral, “Vücutta steroid eksikliği oluşan durumlarda (böbrek üstü bezi ve hipofiz yetmezlikleri) mutlaka kullanılır. Yine bazı otoimmün hastalıklar ile romatizmal hastalıklarda, damar iltihaplarında, kanser hastalıklarında, astım ve bazı alerjik durumlarda da kullanılır.

Ayrıca anabolik steroidlerin, vücut gelişimi ve atletik performansın arttırılması gibi medikal olmayan durumlar için kötüye kullanımı var. Bilinçsiz ve doktor tavsiyesi sışında kullananlarda, karaciğer hasarı, kolesterol seviyelerinde zararlı değişiklikler, kalp kası zararı, hipertansiyon gibi yan etkiler gelişebilir. Damar sertleşmesine bağlı, kalp krizine yol açabilir. Ayrıca hormonal dengesizlikler sonucu, memede büyüme ve kısırlık oluşabilir. Kesinlikle, hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Anabolik steroid kullananlarda, 30-50 yaşları arasında bazen ölümler de oluşabilir. Anabolik steroide ne kadar çok yükselirseniz, ileride o kadar çabuk çökersiniz.”

Haberin Devamı

İNTERNETTE SATILAMAZ

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu da özellikle vücuttaki enflamasyonu gidermek için tedavi amaçlı kullanılması gereken steroidlerin farklı amaçlarla kullanılması halinde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını şöyle anlattı:

“Steroidler eğer tıbbi endikasyon dışı kullanılıyorsa, öncelikle karaciğer metabolizmasını bozar, damar içerisinde iyi kolesterolü düşür, kötü kolesterolü yükseltir. Damarlarda tıkanmaya yol açıp, beyin, böbrek hasarına neden olabilir. Dolasıyla kas büyütmek amacıyla alan steroidlerin vücutta bir anda beklenmedik birçok yan etkiye neden olduğu görüyoruz. Ani kalp durmasına kadar birçok hasar görüyoruz. Sporcuların hatalı dozda kullandığı steroidlerin 10-20-30 yıl sonra parkinson alzheimer ve demans gibi birçok hastalığa neden olduğunu biliyoruz. İnternet sitelerinde steroidler çok yaygın. Ama bu ürünlerin internette satılması yasal değil. Bu tip ilaçlar mutlaka bir doktor reçetesiyle tıpki antibiyotik gibi satın alınabilmeli.”