Gündem Yeni bir dünya hayali

Yeni bir dünya hayali

16.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son iki yılda Kanada'ya 5 bin civarında kişinin göçtüğü söylenen Ağrı'da Yukarı Ağadeve köyünde yaşayan 140 gencin tamamı kendilerine bu ülkede yeni bir yaşam kurdu. Köyde genç kalmadı.

Yeni bir dünya hayali

Çiğdem Yılmaz - Daha iyi bir hayat hayaliyle yola koyulanların arasına Ağrılı gençler de katıldı. Son iki yılda yaklaşık 5 bin Ağrılının Kanada'ya yerleştiği iddia ediliyor. Meksika, Türkiye'den vize istemediği için Kanada'ya gitmek isteyenler önce Meksika'ya gidiyor. Sonra Meksika'nın ABD sınırındaki şehirlerine oradan da kaçak yollardan Kanada'ya. Sadece Ağrı'nın Yukarı Ağadeve Köyü'nde, son iki yılda 140 kişinin Kanada'ya gidip yeni bir yaşam kurduğu belirtiliyor. Kanada'ya giden Ağrılılar ve Yukarı Ağadeve Köyü Muhtarı Dilaver Aslankılıç, Milliyet'e konuştu.

Haberin Devamı

'Köyde genç kalmadı'

Muhtar Aslankılıç, "Bizim köyün gençlerin çoğu şu an Kanada'da. Gençler dışında gitmeyi düşünen aileler de var. Bizim köyün dışında çevre köylerden de giden çok kişi var. Ekonomik nedenlerle gidiyorlar. 'Tamam burada iş yok, İstanbul'a gitsinler' diyelim ancak orada kiralar çok yüksek. Köyde genç kalmadı. Gidenlerden biri de benim oğlum. 30 yaşındaki oğlum da altı ay önce gitti. Maliye ve tapu kadastro bölümünden mezun oldu. Burada çalışıyordu ve aldığı ücret asgari ücretti. Kanada'da bir kasapta çalışıyor, devlet her ay 750 dolar yardım veriyor. Buradaki diplomalarını, İngilizce'ye çevirttim. Orada lisan öğrenirse, kendi okuduğu bölümlerle ilgili bir işte çalışmasını istiyoruz. Oğlum dışında dört tane de yeğenim orada" dedi. Kanada'ya gidenler arasında bulunan Hasan K. (24), yolculuğunu şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"İki ay önce Kanada'ya geldim. Bursa'da inşaat işçiliği yapıyordum. Açıkçası gelişim çok kolay oldu. İstanbul'dan Meksika'ya geldim, oradan tekrar uçakla Meksika'nın başka bir yerine geçtik. Burası Amerika sınırına yakındı. Taksiler bizi Amerikan sınırına bıraktı. Sınırdan girdiğimiz gibi de bizi hemen kampa aldılar. Kampta sadece iki gün kaldım. Sonra serbest bıraktılar. Oradan uçakla New York'a geçtim ve taksiyle Kanada sınırına bırakıldık. Benim dışımda 100 kişi daha vardı. Kamptan çıkanlardan çoğunda bir kefil ve kefalet ücreti isteniyor. Ancak bunların hiçbiri olmadı. Şu an çalışmıyorum. Devlet 750 dolar yardım yapıyor. Şu an onunla geçiniyorum."

Amerikalılar kefil oluyor

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki D.K. da Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden mezun. Ekonomik koşullardan dolayı Kanada'ya gittiğini söyleyen D.K., "Yaklaşık üç ay Amerika'daki kampta kaldım. Beş ay önce de Kanada'ya geldim. Kamptan çıkmanız için birinin size kefil olması gerekiyor ki, sizi serbest bıraksınlar. Tanıdığı olanlar bu şekilde çıkıyor. Tanıdığı olmayan birçok kişiye de oradaki bazı gönüllü Amerikalılar kefil oluyor. Ben bu şekilde çıktım. Şimdi geçici işlerde çalışıyorum. İngilizcemi ilerletip, mühendislik yapmayı planlıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Yeni bir dünya hayali

2 yılda 5 bin Ağrılı

Mitra Ciyayi, 22 yıldır Toronto’da yaşıyor. Ciyayi, yıllardır Türkiye’den Kanada’ya gidenlere yardımcı oluyor ve bunun yanı sıra YouTube kanalı üzerinden göçmen olarak Kanada’ya gitmek isteyenleri bilgilendiriyor. Ciyayi, son iki yıldır Türkiye’den Kanada’ya gidenlerin sayısının 5 bine yakın olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kanada’ya son iki yıldır müthiş bir akın var. Şu anda Amerika’da kamplarda bekleyen de çok fazla kişi bulunuyor, bunun yanı Meksika’da sınırı geçmek için bekleyen de var. Kamptan çıkabilmeleri için Amerika’dan birinin kefil olması gerekiyor. Bu kefillere de para ödüyorlar, sonra mahkemeye çıkıyorlar. Mahkeme 5 ila 25 bin dolar arası bir kefalet alıyor. Gelenlerin çoğu dil ve yol bilmiyor. Biz onları, tanıdık tercümana ve avukatlara götürüyoruz, sosyal yardımlarını hallediyoruz.”

‘Dil okuluna gidiyorum’

28 yaşındaki Ağrılı Y.K. ise beş ay önce Kanada’ya gitmiş. Y.K. gidiş sürecini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Adnan Menderes Üniversitesi Konservatuar Bölümü’ne girmeyi çok istiyordum, bunun için de çok çalıştım, 98 puan aldım ancak alınmadım. Sonradan öğrendim ki daha düşük puan alanlar girmiş. Bu, benim yurtdışına çıkmamı belirleyen dönüm noktası oldu. Kanada’da tanıdığım Ağrılılar vardı ve hayatlarında da memnunlardı. Ben Amerikan vizesine başvurdum ve çıktı. Önce Amerika’ya gittim, orada birkaç ay kaldım ve oradan Kanada sınırına gittim ve oradan beş ay önce Kanada’ya giriş yaptım. Şu an burada hem dil okuluna gidiyorum hem de haftada üç gün ‘part time’ çalışıyorum. Siyasal ve ekonomik nedenlerden dolayı Meksika üzerinden ülkeye çok gelen var. Kanada’ya ayak bastığınız andan itibaren Kanada devletinin koruması altındasınız. Oturma hakkını aldıktan sonra seçme ve seçilme dışında buradaki herkesle aynı haklara sahipsiniz. En önemlisi de emeğinizin karşılığını alıyorsunuz. Haftada üç gün çalışıyorum aylık 450 dolar kazanıyorum.”