13.06.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Aslı Onat
Ressam Utku Dervent’in son döneminden yapıtlarını bir araya getiren sergisi, Çukurcuma’da bulunan Article Art Gallery’de sürüyor. Dervent, 2003-2007 tarihleri arasındaki dört yıllık dönemde ürettiği 19 resimden oluşan serginin, bir tür 'mini retrospektif’ özelliği taşıdığını belirtiyor.
Canlı renklerin hâkim olduğu tabloları kaba bir tabirle geometrik olanlar ve olmayanlar gibi iki gruba ayırmak mümkün. Geometrik yapıları sıkça kullanmasında, gördüğü mimari eğitiminin etkili olduğunu söyleyen Dervent, mimarideki görme yönteminin günlük yaşamdaki bakış açılarının dışına çıkmasını sağladığını söylüyor:
“Çok kabaca tarif edersek, kuş bakışıyla bakmak bu. Bu bakış açısı, kendini insani olmayan bir odağa taşımak gibi bir imkânsızlığı içeriyor. Ve bu bakış açısını zamana yansıttığınızda, geçmişe bütün olarak bakmak gibi bir nitelik kazanıyor. Geometri ise, biçimlerin ilişkisini tanımlamada müthiş kolaylıklar sağlıyor.”
'Kültürel değere saygı yok’
Söz, Türkiye’deki plastik sanatlar ortamına geldiğinde, kendisinin bu konuda karamsar olduğunu öğreniyoruz. Yurtdışına çıkıp neler yapıldığını ve izleyicinin yaklaşımını gördükten sonra Türkiye’deki sanatın hangi noktada olduğunu daha iyi algıladığını söyleyen Dervent, “Bu sadece sanatla da ilgili değil; bizim toplumumuzda insanların birbirleriyle ve çevreyle ilişkileri, toplumsal bilinçleri o kadar zayıf ki, benzeri durumları farklı kültürlerde görüp de karşılaştırmadan önce size normal gelen birçok şeyin, aslında normal olmadığını anlıyorsunuz” diyor.
Kültürel değerlerimize saygı göstermememizi eleştiren ressam, “İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin metruk halde oluşu çok acı. Kültür sanatın belleği olan yapıtlar çürüyor orada. Sıradan izleyiciyi geçtim, sanatçılar da buna yeterli tepkiyi göstermiyorlar. Halbuki bunu engellemek için çok büyük bir kamuoyu baskısı oluşturulabilir” diye bitiriyor sözlerini.
Sergi, 17 Haziran’a kadar sürüyor. (0212) 251 86 07