Dini Bilgiler İstibra Ve İstinca Nedir, Nasıl Yapılır? İstibra Kaç Dakika Sürer?

İstibra Ve İstinca Nedir, Nasıl Yapılır? İstibra Kaç Dakika Sürer?

24.03.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

İstibra ve istinca kelimeleri dilimize Arapçadan geçmiştir. Arınmak ve kurtulmak anlamına gelen beraat kelimesinden türeyen istibra, bir erkeğin küçük abdestini yaptıktan sonra temizlenmesi anlamına gelir. Necv kökünden türeyen istinca ise, büyük abdestin ardından su ile yapılan temizliktir. İstibra ve istinca nasıl yapılır? İstibra kaç dakika sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İstibra Ve İstinca Nedir, Nasıl Yapılır İstibra Kaç Dakika Sürer

Bir Müslümanın namazının kabul olması için tamamen temiz olması gerekir. Bu nedenle istibra ve istinca, en az gusül ve namaz abdesti kadar önemli kabul edilmektedir. 

Haberin Devamı

İstibra ve İstinca Nedir? 

İslam dini, hem beden hem de giysi temizliğine büyük önem verir. İstibra ve istinca, tuvaletten sonra yapılan temizlik anlamına gelen iki terimdir. 

İstibra ve İstinca Nasıl Yapılır? 

Din bilginlerine göre istincanın mutlaka su ile yapılması gerekir. İstibranın ise namaz abdestinden önce alınması farzdır. Kırk adım yüründükten sonra namaz kılınması dinen caizdir. 

İstibra Kaç Dakika Sürer? 

İstibra, yaklaşık olarak bir dakika sürer. Din bilginleri, süreden ziyade kırk adımlık bir yürüyüşün yeterli olduğu hususunda görüş birliğine varmıştır.