Ramazan Fitre Nasıl Hesaplanır? Fitre Miktarı Nasıl Belirlenir?

Fitre Nasıl Hesaplanır? Fitre Miktarı Nasıl Belirlenir?

11.04.2021 - 03:08 | Son Güncellenme:

İhtiyacı olan insanlara yardım edebilmek için fitre büyük bir öneme sahiptir. Tabii bunun nasıl ve ne kadar verileceği konusunda da pek çok kişi bildi almaya çalışıyor. Peki fitre nasıl hesaplanır? Fitre miktarı nasıl belirlenir? İşte bu konu hakkında merak edilen farklı bilgiler.

Fitre Nasıl Hesaplanır Fitre Miktarı Nasıl Belirlenir


Yeterli miktarda mala sahip olan Müslümanların, ihtiyacı olan insanlara yaptığı destek fitre olarak bilinir. Bu aynı zamanda bir paylaşım olarak da ifade edilebilir. Böylece zor durumda olan insanlar maddi ve manevi olarak önemli bir destek alma şansı yakalar. Tabii burada her yıl belirlenmiş olan fitre miktarı üzerinden yardım yapılır.

Fitre Nasıl Hesaplanır?

Fitre verilecek kişi ile beraber fitrenin verileceği kişi sayısına bağlı olarak hesaplanır. Yani yerine fitre verilecek kişi sayısı ile kişi başı bedelin çarpılması üzerinden hesaplama gerçekleşir. Bu hesaplama her sene değişkenlik gösterir.

Yaşamın getirdiği pahalılık ve ekonomik durum kapsamında miktar belirlenir. Böylece maddi ve manevi açıdan güçlü olan Müslümanlar, yardıma ihtiyacı olan insanlara bu konuda destek sağlar. Fakat bir kişiye verilecek olan miktar bir fitreden az olmamalıdır. O yüzden buna dikkat ederek her sene güncellenen fitre miktarı üzerinden, ihtiyacı olan kişilere maddi yardım yapılabilir.

Fitre Miktarı Nasıl Belirlenir?

Fitre miktarını belirlenmesi her sene Diyanet tarafından ele alınır ve uygulanır. Fitre verilecek olan kişi sayısına bağlı olarak, Diyanet bünyesinde belirlenmiş kişi başı bedelin çarpılması eşliğinde hesaplama gerçekleşir. O yüzden güncel fitre miktarını öğrenmek adına Diyanet'in sitesine girilebilir. Aynı zamanda internet üzerinden özel hesaplama sistemi dahilinde, o yıl verilecek fitre miktarını öğrenmek mümkün. Burada önemli olan kişiye verilecek olan fitrenin, bir fitreden az olmamasıdır.

Kimler Fitre Verir?

En merak edilen konular içerisinde kimlerin fitre verecek olması geliyor. Maddi açıdan durumu iyi olan insanlar her yıl fitre verebilir. Bu durum daha çok Müslümanlar adına geçerlidir. Yani İslamiyet’te yer alan bir husus olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda Ramazan ayında verilmesi vacip olan bir yardım olarak da öne çıkar. Böylece Ramazan ayı geldiği vakit kişi başı üzerinden, durumu iyi olan kişiler fitre verir.