09.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ABDULLAH KARAKUŞ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’daki temaslarının üçüncü gününde TÜRKSAT 4A uydusunun Türkiye’ye teslim törenine katıldı.
Şubatta fırlatılacak olan uydu ile Afrika da Türkiye’nin kapsama alanı içine girdi. Uydu Avrupa, Ortadoğu ve Asya’da için de kullanılabilecek. Erdoğan, dün TÜRKSAT 4A uydusunun yapıldığı Mitsubishi elektrik tesislerini ziyaret ederek, uydunun teslim törenine katıldı. Tesisi gezen Erdoğan, giydiği önlük ve taktığı boneyle törene katıldı.
‘Alan genişledi’
Erdoğan yaptığı konuşmada, bu projenin Japonya ile uzay çalışmaları, havacılık, bilim, teknoloji alanında yürütülen ortak çalışmalarda ulaşılan başarının somut bir göstergesi olduğunu söyledi.
Erdoğan, Türkiye’nin haberleşme kapasitesini üç kat artıracak TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B haberleşme uydularının üretimiyle ilgili çalışmalara 2011 yılının Mart ayında başlandığını belirterek şöyle devam etti: “Halen televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz Avrupa’nın tamamının ve Asya’nın büyük bölümüne ulaşıyor. Bugün teslim aldığımız uydu sayesinde televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak.”
15 Şubat’ta uzaya fırlatılacak
Erdoğan, TÜRKSAT 4A uydusunun, Japonya’dan Kazakistan’daki fırlatma üssüne götürüleceğini ve proton roketiyle 15 Şubat’ta uzaya fırlatılacağını açıkladı. Erdoğan, “Japonya’daki projenin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye dönecek mühendislerimiz, TUSAŞ’ın tesislerinde kurulumu devam eden uydu montaj entegrasyon ve test merkezinde, yerli TÜRKSAT haberleşme uydularının üretiminde görev alacaklar” dedi. Erdoğan, ayrıca “Bu TÜRKSAT 4A uydumuzun milletimize, ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum” temennisinde bulundu.
İmparatorluk sarayında görüşme
Başbakan Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan, Japonya’nın başkenti Tokyo’daki resmi programı kapsamında, İmparator Akihito ile İmparatorluk Sarayı’nda bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.
15 Türk mühendis çalıştı
Japonya’da 2 yıl önce yapımına başlanan, Afrika’yı da kapsama alanına sokacak TÜRKSAT 4A’nın yapımında 15 Türk mühendisin de görev aldığını öğrenildi. 5 ton ağırlığındaki uydu, 42 derece doğu yörüngesinde görev yapacak. 4A uydusu Türkiye’nin yanı sıra Kuzey Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’yı da kapsama alanında bulunduracak. TÜRKSAT 4A uydusu ile uydu filosunda C Bant’ın ilk defa kullanılacağı dile getirildi. Japonya’da TÜRKSAT 4B uydusunun da yapım çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içinde uzaya gönderilecek olan 4B uydusu 43 kanala ev sahipliği yapacak. 4B’nin 50 derece doğu yörüngesinde görev alacağı ve TÜRKSAT 4A gibi Kuzey Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’yı kapsama altına alacağı belirtildi. TÜRKSAT 4B uydusunun internet hizmeti de vereceği öğrenildi. 4B’nin Türkiye’nin karasal alt yapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerine ve bazı komşu ülkelere uydu aracılığıyla ucuz geniş bant internet sağlayacağı dile getirildi.
Japonya anlaşmaya temkinli
Japonya basını, Türkiye ve Japonya arasında imzalanan, Sinop’ta dört nükleer reaktörün kurulmasını öngören anlaşmaya muhalefetin karşı çıktığını öne sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe arasında imzalanan anlaşmanın nükleer silahların üretimine yol açacağından endişe duyulduğu belirtildi. Ülke olarak nükleer silahlara karşı duran Japonya’da anlaşma maddelerinden birinin uranyum zenginleştirilmesi ve plutonyum çıkarılmasına izin vermesi, anlaşmaya parlamentoda karşı çıkılmasına yol açacağı düşünülüyor. Asahi Şimbun gazetesine konuşan bir Japon Dışişleri Bakanlığı yetkilisi maddenin Türkiye isteğiyle koyulduğunu söyledi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ