Siyaset ALES’te artık 100 soru sorulacak

ALES’te artık 100 soru sorulacak

08.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK, 15 Temmuz sonrası çıkarılan OHAL KHK’ları ile 1 yılda 5 bin 700 akademisyenin üniversitelerden ihraç edilmesinin ardından ilginç bir değişikliğe gitti.

ALES’te artık  100 soru sorulacak

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) radikal bir düzenleme yapan YÖK, ALES’teki test sayısını 4’ten 2’ye düşürdü; soru içeriklerini “akıl yürütme becerileri ile analiz ve yorumlama gücünü” ölçmeye yönelik olacak şekilde değiştirdi.

Haberin Devamı

Test sayısı azaltıldı

Artık ALES’te 160 soru yerine 100 soru sorulacak ve adaylara 150 dakika süre verilecek. Yeni düzenleme ile ALES eşit ağırlık puanının hesaplanmasında sayısal ve sözel testlerinin yüzde 50’şer etkisi olacak. Adaylar ALES puanlarını 5 yıl süreyle kullanabilecek.Değişiklikler özetle şöyle:

- Mevcut ALES’te adaylara Sayısal-I, Sayısal-II, Sözel-I ve Sözel-II olmak üzere dört başlık altında sınav yapılıyordu. Yeni düzenleme ile test sayıları azaltıldı. Artık ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak.

- Mevcut ALES’te her bir testteki sorular, üniversitede öğrencilerin okudukları bölümlerde kazandığı yeterlikleri ve bilgiler yerine “genel yeterlikleri” ölçmeye yarıyordu.

Haberin Devamı

Yeni düzenleme ile belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de değişiklikler yapıldı. ALES Sözel testi, sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacak.

Yani adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanacak. Sayısal testi ise temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek.

İki testten oluşacak

- Mevcut durumda sınavda 4 test için toplam 160 soru soruluyor ve 180 dakika cevaplama süresi veriliyordu. Yeni ALES ise 50 sözel, 50 sayısal soruluk iki testten oluşacak. Toplam 100 soru için de adaylara 150 dakika verilecek.