Siyaset Çanakkale’de konuşan Erdoğan muhalefeti eleştirdi; 2023 mesajı verdi: Sıçrama dönemi gerçekleştiriliyor

Çanakkale’de konuşan Erdoğan muhalefeti eleştirdi; 2023 mesajı verdi: Sıçrama dönemi gerçekleştiriliyor

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale Köprüsü’yle yeni bir sıçrama döneminin de başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, Kanal İstanbul’a karşı çıkan muhalefet için “Zaten bunların iktidar yüzü görmeye imkânları olmayacak. Milletim onlara böyle bir fırsatı vermez” dedi

Çanakkale’de konuşan Erdoğan muhalefeti eleştirdi; 2023 mesajı verdi: Sıçrama dönemi gerçekleştiriliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde düzenlenen 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni’ne katıldı. Törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismalioğlu, AK Parti Genel Başkan Vekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir ve Vedat Demiröz, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Bülent Turan da hazır bulundu.

Haberin Devamı

18 Mart’ta açılacak

Gelecek yılın en geç 18 Mart’ında, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde köprüyü ve Malkara’ya kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolu hizmete açacaklarını bildiren Erdoğan, “Yatırım tutarı 2.5 milyar avro olan inşasına 2017 yılında başlanan bu otoyol ve köprü projesini yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiriyoruz. Köprünün hizmete girmesiyle bugüne kadar sık sık sis ve olumsuz hava şartları sebebiyle kesintiye uğrayan Çanakkale Boğazı geçiş trafiği, hiçbir engele takılmadan yapılacak bir seyahatle 6 dakikaya inecek” dedi.

Marmara Bölgesi’ni çepeçevre kuşatan otoyol projesinin bu önemli ayağını başarıyla tamamlamak üzere olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu büyük projeyle İstanbul Havalimanı’ndan yola çıkıp Avrupa yakasından devam ettiğinizde Çatalca, Malkara, 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden Savaştepe’ye, oradan da İzmir’e kadar ulaşmak mümkün olacaktır. İstanbul’dan havalimanından yola çıkıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Anadolu istikametine devam ettiğinizde de Osmangazi Köprüsü, Bursa, Susurluk hattıyla yine Savaştepe’ye ve İzmir’e ulaşılabilecektir. Bilindiği gibi Kuzey Marmara Otoyolu’nun 398 kilometre olarak planladığımız Kınalı-Akyazı bölümünü, Nakkaş-Başakşehir kesimi ilavesiyle 443 kilometreye çıkarmıştık. Bu kesimin tamamını, çoğunluğunu da salgın döneminde olmak üzere hizmete açtık. Ülkemizin en çok nüfusunu barındıran en büyük sanayi ve ticaret hacmine sahip bölgelerini kuşatan Marmara otoyol ringi 2023 hedeflerimizin kritik projeleri arasında yer almaktadır. Artık inşasında sona geldiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ile bu projenin hem en zor hem en prestijli bölümlerinden birini daha tamamlamış oluyoruz. Köprümüz 18 Mart’a ithafen 318 metre olarak belirlenen yüksekliği ve Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne işaret eden 2023 metre uzunluğuyla anlamlı mesajlara da sahiptir.”

Haberin Devamı

‘Kazancı söylemeye gerek yok’

“Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen bu köprüyle Türkiye, yeni bir sıçrama dönemini daha başarıyla gerçekleştirmiş oluyor” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa ile Asya ve Afrika kıtalarını birleştiren küresel ulaşım projesinin bu önemli ayağının hizmete girmesiyle ticaret ve turizmin yanı sıra insani ilişkilerin de hızlanacağına, kolaylaşacağına, artacağına dikkati çeken Erdoğan, “Ülkemizin bu otoyoldan ve köprüden geçerek seri bir şekilde menzillerine yol alacak araçların işletme, yakıt ve vakit maliyetlerinden elde edeceği büyük kazancı söylemeye bile gerek duymuyorum. Dünyanın, tarihinin en ciddi lojistik krizlerinden birini yaşadığı dönemde böyle bir projeyi hayata geçirmemiz çok daha kritik ve önemlidir.”

Haberin Devamı

‘Belediyelerde ne yapıyorlar?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah Kanal İstanbul ile deniz yolu alanında devrim niteliğinde bir atılımı daha hayata geçireceğiz. Özellikle sevgili milletime, vatandaşlarıma sesleniyorum; ikide bir ana muhalefetin, muhalefetin özellikle dünyaya seslenerek, büyükelçileri toplayarak, ‘sakın ha Kanal İstanbul’a girmeyin. Kanal İstanbul’a girenler şunu bilsinler ki kesinlikle paralarını alamazlar.’ Sevgili milletim, devletlerde süreklilik esastır. Zaten bunların iktidar yüzü görmeye imkanları olmayacak. Milletim onlara böyle bir fırsatı vermez. Bu ülkede dikili ağacı olmayan bu muhalefetin bir defa 2023’te iktidarı almak gibi bir imkanları da olmayacak. Dolayısıyla dünyayı bu şekilde tehdit etmek, devletlerin sürekliliğini bir kenara koyarak ‘sakın ha buna girmeyin, girerseniz paranızı filan alamazsınız’ gibi bir yaklaşıma girmeleri bunların bir defa devlet yönetiminde ne kadar cahil olduklarını ve bu ülkeye de ne kadar büyük bir ihanet içinde olduklarının en güzel ifadesidir. Eğer bir şeyi görmek istiyorsak aziz milletim, şu anda başkanlığını elinde bulundurdukları belediyelerde ne yapıyorlar bunlara bakın. Su konusunda verdikleri sözler, ucuz su, elektrikte verdikleri sözler hangisini tuttular? Altyapıyla ilgili ne yaptılar? Hiçbir şey yok.”

Haberin Devamı

‘Hedeflerimize ulaşacağız’

Erdoğan, inşası süren hızlı tren hatlarını da tamamlayarak bu alanlarda da Türkiye’ye sınıf atlattıklarını ve atlatacaklarını ifade etti. Erdoğan, “Her ne kadar birileri Türkiye söz konusu olduğunda uluslararası ticaretin kurallarını değiştiriyor, çifte standartta sınır tanımıyor olsa da biz ‘zor oyunu bozar’ diyerek, tüm bu engelleri aşacak güce ve kararlılığa sahibiz. Belki biraz vakit kaybedeceğiz, belki biraz fazla enerji sarf edeceğiz, belki biraz canımız sıkılacak ama emin olun mutlaka hedeflerimize ulaşacağız” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Çanakkale’de konuşan Erdoğan muhalefeti eleştirdi; 2023 mesajı verdi: Sıçrama dönemi gerçekleştiriliyor

Törenin sonunda 1915 Çanakkale Köprüsü’nün son tabliye montajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın huzurunda yapıldı. Erdoğan, köprünün son tabliye vidasını sıktı.

Simgelerin köprüsü

Özellikleri itibarıyla “simgelerin köprüsü” olarak anılan, mühendisliğindeki ince detaylarla öne çıkan, “dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü” olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılına atıfla 2023 metre olarak tasarlandı. Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak. Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü de olan 18 Mart 2022’de hizmete alınması planlanıyor.

‘Millet sokağa çıkamaz hale getirecektir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Biga Belediye Meydanı’ndaki toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmasında, “Akdeniz ve Ege’deki sınırlarımızı koruyacağız, Kanal İstanbul’u da inşa edeceğiz varsın Türkiye düşmanları hasetlerinden çatlasın. Sözde Atatürkçü, mankurtlar düştükleri çirkeflik çukurunda debelenip dursun. Biz ülkemizi hedeflerine ulaştırmak, milletimizi ve devletimiz güçlendirmek için her alanda çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, şehit yakınan hakaret eden İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan hakkında, “Şehitlerine, şehit yakınlarına küfretmeyi olgunlukla karşılayanlardan milletimiz hesabını sandıkta sormakla kalmayıp, onları sokağa da çıkamaz hale getirecektir. Muhalefet adı altında ülkesine ve değerlerine saldıranlara diyorum ki; eğer taktiğiniz kavgada yumruk silah sayılmaz hesabıyla önünüze gelene sataşmaksa, o yumrukları millete değil, gelin gücünüz yetiyorsa bize sallayın. Siyaset ülkenin ve milletin çıkarlarının önünü tehditle, küfürle, yabancılara şikayetle kesmek değildir. Siyaset ülkenin ve milletin hayrına proje üretmektir” dedi.

 

Yazarlar