05.11.2009 - 13:00 | Son Güncellenme:
Ferit ASLAN- Ferit DEMİR- Bayram BULUT/ TUNCELİ (DHA)
Gül, Türkiye’nin Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük ülkesi olduğunu belirterek, “Tabi farklı kültürler olacaktır. Bu ülkemizin zenginliğidir. Her yerde yaşayan vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf ve asil vatandaşlarıdır. Tunceli Alevi kültürünün yoğun olarak yaşandığı bir ildir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Elazığ’a Ana uçağıyla indikten sonra hava muhalefeti nedeniyle Tunceli’ye karayoluyla geçti. Merhum Turgut Özal'ın ardından 19 yıl sonra kenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, Devlet Bakanı Faruk Çelik, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Özcan, AK Parti Milletvekilleri Necati Çetinkaya, Reha Çamuroğlu ile geldiği Tunceli’de valilik önünde Vali Mustafa Taşkesen, Tunceli Belediye Başkanı DTP'li Edibe Şahin, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ve diğer ilgililer ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Karşılama sırasında Gül’e iki çocuk çiçek verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, valilik önünde yağmur altında kendisini bekleyen vatandaşlarla da kısa sohbet edip, dertlerini dinledi. Vatandaşların büyük bölümünün Gül’den iş talebinde bulunduğu görüldü. Bu sırada, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız ilimize hoş geldiniz. Burmageçit köyümüze Cemevi yaptırılmasını istiyoruz’, ‘Sen hoşgeldin Cumhurbaşkanımız başımızın üstünde yerin var’ yazılı pankartlar açıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Vali Mustafa Taşkesen’i makamında ziyaret etti. Vali Taşkesen, Gül’e, üzerinde Munzur Çayı üzerinde bulunan kent girişindeki Mamiki Köprüsü’nün fotoğrafının bulunduğu bir fotoğraf hediye etti.
Cumhurbaşkanı olarak tüm il ve kentleri gezmeyi arzu ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, valilikte yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün Tunceli’de olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Burada olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Uzun bir aradan sonra Tunceli’ye gelen ilk Cumhurbaşkanı olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Türkiye Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük ülkesidir. Tabi farklı kültürler olacaktır. Bu ülkemizin zenginliğidir. Her yerde yaşayan vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf ve asil vatandaşlarıdır.
Tunceli Alevi kültürünün yoğun olarak yaşandığı bir ildir. Biraz sonra sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşeceğim. Sorunlarını dinleyeceğim. 4 Eylül’de beni Çankaya’da ziyaret eden Tunceli Üniversitesi açılışa davet etti. Ne mutlu ki tüm illerimizde olduğu gibi Tunceli’de de üniversite vardır. Kendine has kültür ve farklılıkları olan böyle bir kente gelmekten mutluluk duyuyorum. Hava muhalefeti izin verseydi, Munzur Vadisi’ni ve Munzur Çayı’nı görmeyi arzuluyordum. Ama ileride Tunceli’ye gelirsem buraları göreceğim.”
DERSİM’E HOŞGELDİNİZ PANKARTI
Tunceli Belediye binasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gelişi nedeniyle bir pankart asıldı. Pankarta, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız Dersim’e hoşgeldiniz. Tunceli Belediyesi’ yazıldı. Tunceli’de Gül’ün ziyareti nedeniyle çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Frekans karıştırıcı Jammer’li araçlar nedeniyle, kentte zaman zaman cep telefonu görüşmelerinde aksamalar yaşandı.