Siyaset Dolmabahçe’ye Meclis baskını

Dolmabahçe’ye Meclis baskını

07.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dolmabahçe’de üç kuruma tahsis ettiği binalara ani ziyaret yapan Başkanlık Divanı, karşılaştığı manzara karşısında şok oldu, tüm tahsis izinlerini iptal etti

Dolmabahçe’ye Meclis baskını

TBMM Başkanlığı, dün Başkanlık Divanı’nı sürpriz bir şekilde İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda topladı. Toplantı öncesinde Dolmabahçe Sarayı yerleşkesi içinde bulunan ve üç ayrı kuruma tahsis edilen binalara ani ziyaret yapan Başkanlık Divanı, 1937 yılında Atatürk’ün isteği ile Mimar Sinan Üniversitesi’ne Güzel Sanatlar Akademisi’ne tahsis edilen yerdeki manzara karşısında şoka uğradı. Binanın mezbeleye döndüğünü gören Başkanlık Divanı üyeleri, kendi aralarında “bekçi polisler olmasa, şarapçıların mekanı olur” şeklinde yorum yaptılar. Üniversitenin 12 bin tablosu ve 1000 heykelin bulunduğu alanların mezbeleye döndüğü ve tarihi bina ile eserlerin çürümekte olması nedeniyle, Başkanlık Divanı tahsis kararını iptal ederek Veliahtler Dairesi’ni geri aldı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı restorasyon için kolları sıvarken 2.5 yılda tamamlanacak çalışmalar için 40 milyon TL’lik bütçe ayrıldı.

Abdülhamit’in stüdyosu
Restorasyon çalışması sonrası burası Milli Saraylar’ın envanterindeki tablolarla donatılarak “Tablo Müzesi” olarak hizmete sokulacak. Osmanlı sultanları arasında “ressam” olmasıyla ün salan Halife Abdülmecit’in 10 binden fazla eseri yine bu alanda sergilenecek. Kendisinin resim yaptığı oda, yine halifenin kullandığı resim malzemeleri, boyaları, şovaleleri ile donatılarak “Abdülhamit’in resim stüdyosu” olarak orjinal haliyle halka açılacak. Veliahtlar Daireleri, Sultan Abdülmecit ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde 80 oda 9 salondan oluşan iki katlı iki bina olarak 11 bin metrekare üzerine kuruldu. O dönemde Sultan Abdülaziz, 5. Murat, 2. Abdülhamit, Mehmet Reşat ve Vahdettin burada veliahtlıklarını geçirdiler.
Öte yandan yine Dolmabahçe Sarayı yerleşkesi içinde Çevre Bakanlığı’na tahsis edilen ve kıyı şeridi güvenliği birimi olarak kullanılan binanın da çürümeye yüz tuttuğu öğrenildi. Binanın restore edilerek yeniden ayaklandırılması için Çevre Bakanlığı’na yönelik tahsis de iptal edildi. Bu arada Karadenizliler Vakfı’na yapılan tahsis de binanın kullanım şekli ve restorasyon ihtiyacı nedeniyle iptal edildi.
Toplantıda, 5 bin TL’ye kadar varan maaşlarıyla gündeme gelen milletvekili danışmanları, yardımcı danışman ve yardımcı personellerin tabi olacakları sözleşmelerin onayı önümüzdeki toplantıya bırakıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek toplantıda, Meclis personelinin kalitesizliğinden yakınarak, “Her dönem milletvekillerinin yakınları geliyor. Kalitesiz bir personel var. Herkes birinin akrabası. Bir süre sonra biz bunlara çalışıyoruz. Norm kadro çalışması yürütüyoruz. Bu konuda destek istiyorum” dedi. 87 tane danışmanı olmasına rağmen 8 aydır hiçbirine tek bir kelime dahi danışmadığını belirten Çiçek, “Gerek var mı bu kadar danışmanı” diye yakındı. Emekli olabilecek durumdaki 1832 personelden çok azının emeklilik dilekçesi verdiğini dile getiren Çiçek, bu sayının artırılması için emekli olabilecek durumdaki personelle görüşme yapılacağını kaydetti.

2 bin 100 TL’lik zam ayarı
TBMM’de yeni atanan üst yönetim dahil olmak üzere, göreve yeni başlayan kadrolu Meclis personeline, 2 bin 100 TL’ye varan özel hizmet, makam tazminatı ve iş riski zammı yapıldı. Böylece hükümetin ‘eşit işe eşit ücret’ kararnamesi nedeniyle, üst düzey yöneticiler başta olmak üzere eksi kadrolu personel ile yeni atananlar arasındaki ücret farkı giderildi.