SiyasetGündüz tarikatı anlatıyor

Gündüz tarikatı anlatıyor

12.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Acmendi Lideri Gündüz, sohbetlerine gelen insanların, evdeki kıyafetlerini taklit ederek kendisini gibi giyinmeye başladıklarını söyledi

Gündüz tarikatı anlatıyor

KADIKÖY'deki bir evde Fadime Şahin'le basılan Aczmendi lideri Müslüm Gündüz, Türkiye'deki hiçbir siyasi parti ve görüşü benimsemediğini söyledi. "Şıh" ve "Lider" sıfatlarını kabul etmeyen Gündüz, "Hakkımda söylenenleri men etmek gücüne sahip değilim" dedi.
Gündüz, polisteki sorgusunda tarikatı kurmasına dek uzanan hayatını şöyle anlattı:
"1941'de Elazığ'da doğdum. İlk ve ortaokulu Elazığ'da, liseyi Kastamonu Erkek Sanat Enstitüsü lise bölümünde bitirdim. 1959'da Karabük Demir Çelik Fabrikası'nda kaynakçı olarak işe başladım. Ağustos 1963'te askere gittim. Yedek subay öğretmen olarak Ankara Kalecik Göl Köyü'nde ilkokul öğretmenliği yaptım. 1985'te ticaret hayatından ayrılıp, ilmi konularda eğitim ve bilgi almak için evime kapanıp, değişik dini konularda yayınlanan tarihi ve kültürel eserleri okudum. Aczmendi tarikatını oluşturmak için çalışmalar yaptım."
1961'de Bediüzzaman Saidi Nursi'nin Risale - i Nur eserlerini okumaya başladığını ve kendini Nurculuk faaliyetleri içinde bulduğunu belirten Gündüz şöyle devam etti:
"1986'dan itibaren bu eserlerde yazılan konuları kendimde tatbik etmeye başladım. Bu arada ikindiyle akşam namazları arasında sohbetlerime gelen dışarıdaki vatandaşların kılık kıyafetimi inceleyip, yaptıklarımı kendilerine de tatbik etmeye başladıklarını öğrendim. Beni dinlemeye gelen şahıslar bana kim olduğumu sorduğunda, devam eden hizmetlerini bozmamak için Nur talebelerinin diğer adı olan Aczmendilik ismini kullanarak, Aczmendi olduğumu söyledim. Basının da üzerine gelmesi sonucu Aczmendi yayıldı. Böylece Aczmendi tarikatı ortaya çıktı."

Kabul ettiği insanların sayısının giderek artması üzerine evinin bir bölümünü önce mescit sonra Aczmendi tarikatına hizmet için ayırdığını ifade eden Gündüz şunları kaydetti:
"Beni dinlemeye gelenlerde beni evde giyindiğim gibi taklit edip giyinmeye başladı. 1991'de Elazığ, Malatya, Kayseri, Maraş illerinden gelen ve benim gibi giyinip zikir eden 250 kişi oluştu. Kendilerine `Türkiye'yi dolaşıp taraf toplayalım' dedim. 1991'de Ramazan ya da Kurban Bayramı'nda ilk Elazığ'dan çıkışımız Ankara'daki Hacıbayram ve Kocatepe Camii'ni ziyaret amacıyla gerçekleşti. 1993'te Berat gecesini Kocatepe'de geçirmek amacıyla geldiğimizde Gölbaşı'nda yolumuz kesildi, geri çevrildik."
Bu olaydan sonra seyahatlerinin sürdüğünü ancak giderek güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaştıklarını anlatan Gündüz, Elazığ, Kayseri, Sivas, Samsun, Urfa, Gaziantep, Maraş, Adana, Mersin, Konya, Bursa, Ankara ve İstanbul'da ikişer Malatya'da bir Aczmendi dergahının bulunduğunu belirtti. İfadesinde Aczmendi dergahlarının adreslerini ve başındaki kişilerin isimlerini de veren Gündüz, amaçlarını ve nasıl faaliyet gösterdiklerini şöyle anlattı:
"Türkiye'de yasaların beşeri yasalara göre değil, Kuran hükümlerine göre uygulanmasını istemekteyiz. Müritlerimin çoğunun durumları iyidir. Kendileri ihtiyaçlar karşılığında para verirler."