Siyaset MİT Müsteşarı'ndan Cumhurbaşkanı'na kritik arz

MİT Müsteşarı'ndan Cumhurbaşkanı'na kritik arz

07.01.2013 - 22:12 | Son Güncellenme:

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, terör örgütü PKK'nın silah bırakması için başlatılan yeni girişim çerçevesinde yürütülen çalışmalar ile yapılan temaslar konusunda aynı zamanda TSK'nın Başkomutanı sıfıtanı taşıyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, kapsamlı istihbarat sunumunda bulunacak. Fidan'ın, Gül'e, terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler konusunda da ayrıntılı bilgi vermesi bekleniyor

MİT Müsteşarından Cumhurbaşkanına kritik arz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MİT Müsteşarı Fidan'ı, genellikle "devlet günü" olarak bilinen perşembe günleri, Çankaya Köşkü'nde kabul ediyordu. Fidan, bu görüşmelerde, Cumhurbaşkanı'na milli güvenliği ilgilendiren önemli iç ve dış istihbarat sunumlarında bulunuyordu. Ancak terör örgütünün silah bırakması için başlatılan girişimler, Köşk programına da yansıdı. Gül, MİT Müsteşarı Fidan'ı yarın yani salı günü saat 16.30'da Köşk'te kabul edecek. Kaynaklardan alınan bilgilere göre, Fidan'ın Gül'e yapacağı bilgi arzında; öncelikle Öcalan ile İmralı'da yapılan görüşmelerin içeriğiyle ilgili kapsamlı bilgi vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

MİT'in değerlendirmelerine göre; PKK'nın yapısı yıllar içinde çok değişse bile Öcalan hala örgüt için "kült" bir isim. Bu nedenle MİT, silah bırakılması müzakereleri konusunda birinci isim olarak Öcalan'ı görüyor. PKK'nın şu andaki lider kadrosu Öcalan'dan sonra temasa geçilecek isimler arasında yer alıyor. BDP'nin bazı önemli isimleri de, bu çerçeve içinde sürece dahil edilecek isimler olarak algılanıyor. Köşk'teki görüşmede, Fidan'ın Gül'e bu çerçeve içinde kapsamlı istihbarat sunumunda bulunması bekleniyor. Görüşmede, Gül'ün de, sorunun çözülmesi konusundaki hassasiyet ve talimatlarını Fidan'a aktaracağı dile getirildi.