Siyaset Olağanüstü çağrı sonuçsuz kaldı

Olağanüstü çağrı sonuçsuz kaldı

02.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin sağlık çalışanlarına şiddet konusunda genel görüşme yapılması ve bu konuda verdiği kanun teklifinin görüşülmesi için yaptığı başvuru doğrultusunda TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından dün için olağanüstü toplantıya çağrılan TBMM Genel Kurulu, yapılan yoklamaya katılan milletvekili sayısı 200’ün altında kaldığı için çalışamadı. CHP’nin çağrısına karşılık veren vekil sayısı 159’da kaldı. Bu sonuçla CHP’nin olağanüstü toplantı çağrısı düştü.

Olağanüstü çağrı sonuçsuz kaldı

ÖNDER YILMAZ, MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - İktidar ve muhalefet Genel Kurul’un toplanma ihtimaline karşı karşılıklı taktik hamleler yaptı. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun polise yumruk atan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz hakkında dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin raporunu sabah saatlerinde TBMM Başkanlığı’na sunması kulislerde heyecan yarattı. Dosyanın Genel Kurul gündemine sunulması kulislerde, olağanüstü toplantıya katılımı düşürme hamlesi olarak yorumlandı. 

Haberin Devamı

Olağanüstü toplanan Meclis’te AK Partili TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç saat 15.00’te birleşimi açtı. Ardından da elektronik sistemle yoklamayı başlattı. AK Parti, MHP, HDP ve BBP yoklamaya katılmazken, Altılı Masa’da buluşan CHP, İYİ Parti, DEVA, DP ve Saadet Partisi’nin yanı sıra TİP ve Memleket Partisi temsilcileri de salonda hazır bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş da yoklamada bizzat bulundu. Genel Kurul salonuna girişinde Kılıçdaroğlu, milletvekillerince ayakta alkışlanarak karşılandı.

Daha önce olağanüstü toplantıya katılmayacağını açıklayan AK Parti yönetimi ise Genel Kurul’un düşük de olsa toplanma ihtimalini dikkate alarak milletvekillerini Meclis’e çağırmıştı. Bu çağrı doğrultusunda TBMM’ye gelen AK Partili vekiller Genel Kurul salonuna girmeyip iktidar kulisinde bekledir. Oylamanın başlamasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş beraberinde bir grup AK Parti milletvekili ile salona girdi. Elitaş, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yanına giderek tokalaştı ve ayaküstü bir süre sohbet etti. 

Haberin Devamı

Sayı bulunamadı

TBMM Başkanvekili Bilgiç, yapılan yoklamada toplantı yeter sayısının (200) bulunamadığını belirterek, olağanüstü toplantı çağrısının düştüğünü açıkladı ve 1 Ekim 2022 tarihinde toplanmak üzere birleşimi kapattı. 

‘Negatif olayların sorumlusu onlardır’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “Toplantı yeter sayısı bulunamadı, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Arkadaşlar sağlıkta şiddet Türkiye’nin temel sorunlarından birisidir. Bu sorunu çözecek olan organ TBMM’dir. TBMM’yi bu acı olayları engellemek ve önlemek açısından göreve davet ettik. CHP olarak İYİ Parti olarak Demokrat Parti olarak arkadaşlar buradalardı. Hepimiz görevimizi yaptık. Ama parlamentoyu işlevsiz kılan iki temel kurum yani AK Parti ve MHP gelmedi. Dolayısıyla bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu da onlardır” karşılığını verdi.

13 CHP’li yoklamada yoktu

Genel Kurul’da elektronik sistemle yapılan yoklamaya; bir AK Partili, 121 CHP’li, 28 İYİ Partili, iki TİP’li, iki Memleket Partili, iki Demokrat Partili, bir DEVA Partili, bir Saadet Partili ve bir de bağımsız milletvekili olmak üzere 159 milletvekili katıldı. AK Parti’den yoklamaya katılan tek isim Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser oldu. Eser’in yanlışlıkla yoklamaya girdiği belirtildi. TBMM’de toplam 134 milletvekili ile temsil edilen CHP’den 13 isim yoklamada yoktu. Bu milletvekillerinden altısının sağlık durumları nedeniyle mazeretli olduğu, bunlardan üçünnü Kovid-19’a yakalandığı belirtildi. Deniz Baykal’ın da mazeretli olduğu ifade edilirken, diğer milletvekillerinin ise Erzurum’da bugün yapılacak grup toplantısı nedeniyle kentte hazırlık çalışmalarını yürüttükleri bildirildi.