Siyaset Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boris Johnson ile görüştü

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boris Johnson ile görüştü

08.03.2021 - 17:32 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeye ilişkin detayları Telegram hesabından açıkladı. İşte haberin ayrıntıları...

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boris Johnson ile görüştü

Görüşmede, ticaret, turizm, savunma, tarım, hizmet, yatırım ve koronavirüsle mücadele başta olmak üzere birçok alanda Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel konular ele alındı.

Haberin Devamı

TELEGRAM'DAN GÖRÜŞMENİN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmeye ilişkin Telegram hesabından açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi;

Bugün Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

Görüşmede, ticaret, turizm, savunma, tarım, hizmet, yatırım ve koronavirüsle mücadele başta olmak üzere birçok alanda 🇹🇷🇬🇧 ilişkilerini geliştirecek adımları ve bölgesel konuları ele aldık.

Sayın Johnson'a, salgın şartlarının da elvermesiyle Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’na bu yılın ikinci yarısında ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu belirterek, Nisan ayında turizmin engelsiz ve güvenli biçimde başlayacağına inandığımı ifade ettim.

Haberin Devamı

29 Aralık 2020’de Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasının iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası teşkil etttiğini vurguladığımız görüşmede, bu kapsamda atılacak adımların 20 milyar dolar olarak belirlenen ikili ticaret hacmi hedefine ulaşmayı kolaylaştıracağının altını çizdik.

Kıbrıs meselesinde de Birleşik Krallık’ın son dönemde gösterdiği çabaları memnuniyetle karşıladığımızı belirtirken, iki devletli çözümle yalnızca adadaki iki taraf için değil, yeni bölgesel iş birliği fırsatları bakımından herkes için kazan-kazan durumunun meydana geleceğini kaydettim.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta olduğu gibi Doğu Akdeniz ve Ege’de de yapıcı tutumuna devam ettiğini vurgulayarak, Yunanistan’ın kışkırtıcı eylem ve söylemlerine rağmen soğukkanlı tavrı ve istişari görüşmelere devam etme kararlılığını koruduğumuzu Sayın Johnson'a ilettim.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boris Johnson ile görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson PKK'yı kınadı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde şehit edilen 13 Türk vatandaşı için taziyelerini sundu ve katliam nedeniyle terör örgütü PKK'yı kınadı.

İngiltere'de Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Johnson, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkinin önemini ele aldı.

Haberin Devamı

Liderler, ticaret, halklar arasındaki bağ ve Türkiye'nin NATO müttefikliğine vurgu yaparak, savunma alanlarında iki ülke ilişkilerini derinleştirmenin yollarını görüştü.

Johnson ve Erdoğan, ticaret konusunda aralık ayında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu anlaşmanın daha fazla ticaret ve yatırımın temelini oluşturması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Kıbrıs ile Libya'daki durum da görüşüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Johnson, nisanda yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs görüşmelerini de ele aldı.

Johnson, İngiltere'nin uluslararası kabul görmüş iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon modeli temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı çözümünün güçlü destekçisi olmaya devam ettiğini belirtti.

Liderler, Libya'daki durumu da ele aldı. Johnson, Libya'da ateşkes anlaşmasının uygulanmasının ve gerginliğin azaltılmasının önemine değindi.

Johnson, Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde şehit edilen 13 Türk vatandaşı için taziyelerini iletirken, katliam nedeniyle terör örgütü PKK'yı kınadı.

Haberin Devamı

İki lider, Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısına sınır ötesi insani erişimi kolaylaştıran BM Güvenlik Konseyi kararının yenilenmesinin önemi üzerinde de durdu.