Tatil Hafta sonu İstanbul'da mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Hafta sonu İstanbul'da mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

22.10.2021 - 17:30 | Son Güncellenme:

İstanbul, dünyanın en özel koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Birbirinden önemli müzelerin bulunduğu bu şehir, hem tarihi mirası hem de güncel sanatını ziyaretçileriyle paylaşıyor. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte belirli kurallar çerçevesinde kapılarını açan müzeler, eskisi gibi meraklılarını ağırlamayı sürdürüyor. İşte özellikle hafta sonu tatilinde İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken müzeler…

Derleyen: İhsan Dindar / Milliyet.com.tr - İstanbul, sahip olduğu tarihi mirasıyla dünyanın en özel kentlerinden biri. Tarihin gördüğü en büyük üç imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul bu birikimini sahip olduğu müzelerle günümüz insanına aktarıyor. Ünlü Fransız İmparator ve komutan Napolyan Bonapart'ın dünya başkenti olarak nitelendirdiği İstanbul, bu kültürel mirası yansıtan çok sayıda müzeye ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından İstanbul'un dört bir yanındaki bu müzeler ziyaretçilerini yeniden ağırlamaya başladı. Güncel olarak da koleksiyonları yenilenen müzeler, özellikle hafta sonu İstanbulluların ilgi odağı.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

İstanbul Modern

Karaköy'deki yerinden geçici bir süre için Beyoğlu'ndaki Meşrutiyet Caddesi’ne taşınan İstanbul Modern, çağdaş sanat eserlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı bir müze. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrelnisa Zeid gibi ünlü ressamların yapıtlarını müzede ziyaret edebilirsiniz. Müze yakın bir gelecekte inşası devam eden eski yerindeki yeni binasına taşınmak için de gün sayıyor. Pazartesi günleri kapalı olan İstanbul Modern'de çeşitli atölyelere katılmak mümkün. İstanbul Modern, aynı zamanda sinema etkinlikleriyle de özellikle zor bulunan filmleri izleyicilerle buluşturuyor.

Haberin Devamı

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Galata Kulesi

İstanbul denince akla ilke gelen yerlerden biri kuşkusuz Galata Kulesi... Geçmişte bir Ceneviz kolonisi olan Galata bölgesinde inşa edilen Galata Kulesi, aslında bu koloninin etrafını saran kent duvarlarının bir parçasıydı. Günümüzde İstanbul'u en güzel şekilde izleyebileceğiniz manzaralardan birine ev sahipliği yapması nedeniyle Galata Kulesi, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı. İstanbul’a dair görsellerde de sıklıkla kullanılan Galata Kulesi, rivayete göre Hezarfen Ahmet Çelebi’nin yaptığı portatif kanatlarla uçmaya başladığı yer.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Dolmabahçe Sarayı

19. yüzyılda Osmanlı’nın batılılaşma adımları attığı bir dönemde, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe, bu tavrı yansıtan yapıda bir saray. Yapımı 13 yıl süren Dolmabahçe Sarayı, 250 bin metrekarelik bir büyüklüğe sahip. Osmanlı padişahlarının yaşadığı sarayda özel eşyaları da sergileniyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de ömrünün son yıllarını Dolmabahçe Sarayı’nda geçirdi. Hayata burada veda eden Atatürk, her 10 Kasım’da yatağının başında anılıyor.

Deniz Müzesi

Beşiktaş'ta Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesi ve Dolmabahçe Sarayı ile aynı kıyı şeridinde bulunan Deniz Müzesi'nde özellikle Osmanlı dönemindeki deniz yaşantısına dair ayrıntıları görmek mümkün. Türk denizcilik tarihine dair pek çok objenin de sergilendiği müze, birkaç yıl önce tamamlanan modern yapısında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan Arkeoloji Müzeleri, 19. yüzyılın sonlarına doğru Osman Hamdi Bey tarafından kuruldu ve Osmanlı’nın halka açık ilk müzesi olma özelliği taşıyor. Büyük İskender Lahti'nden dünyanın ilk anlaşması Kadeş'e kadar tarihi önemi çok büyük onlarca eserin sergilendiği Arkeoloji Müzeleri'ne yabancı turistler de büyük ilgi gösteriyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri aynı zamanda dünyanın bilinen en eski aşk şiirinin de sergilendiği “Eski Şark Eserleri Müzesi”ne de ev sahipliği yapıyor. Bu müzeler kompleksinin bahçesinde de sıklıkla konser dinletileri düzenleniyor.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

İstanbul Oyuncak Müzesi 

Anadolu yakasında bulunan Oyuncak Müzesi, geçmişten günümüze uzanan kronolojik bir perspektifle farklı türde oyuncakların sergilendiği ve çocuklar kadar yetişkinlere de hitap eden bir müze. Oyuncak Müzesi'ne gelen yetişkinlerin pek çoğu kendi çocukluk dönemlerine dair o yıllarla özdeşleşen oyuncaklara da denk geliyor.

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı 

İstanbul'a hakim bir noktada bulunan ve "üç kıtanın yönetildiği yer" olarak adlandırılan Topkapı Sarayı'nda, başta Kutsal Emanetler olmak üzere mutlaka görülmesi gereken çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Paha biçilemez Kaşıkçı Elması’nı görebilmek için turistler metrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturuyor.

Topkapı Sarayı, aynı zamanda güncel bilgiler doğrultusunda İstanbul’un en çok ziyaret edilen müzesi olma özelliği de taşıyor. Bununla birlikte İngiltere merkezli Money.co.uk sitesi, geçtiğimiz aylarda yaptığı oylamada Topkapı Sarayı’nı “Dünyanın En Güzel Sarayı” seçmişti.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Türk-İslam Eserleri Müzesi 

Sultanahmet'te At Meydan'ında bulunan Türk-İslam Eserleri Müzesi binası, Kanuni Sultan Süleyman döneminde sadrazamlık yapan Pargalı İbrahim Paşa'nın sarayıydı. Farklı dönem Türk-İslam devletlerine ait sanat eserlerinin sergilendiği müzede, Selçuklu ve Osmanlı'ya ait yapıtlar ağırlıkta.

Haberin Devamı

Saray Koleksiyonları Müzesi 

Saray Koleksiyonları Müzesi'nde vaktiyle sarayda kullanılan eşyalar sergileniyor. “Osmanlı sarayında gündelik hayat nasıldı?” sorusuna cevap bulabileceğiniz müze, pazartesi hariç her gün ziyaret edilebilir.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Masumiyet Müzesi 

İstanbul'un en özel yerlerinden biri de Çukurcuma'daki Masumiyet Müzesi... Orhan Pamuk'un romanıyla aynı ismi taşıyan müze, hikayede geçen objelerin sergilendiği bir yer.

Rahmi M. Koç Müzesi 

Haliç kıyısında yer alan Rahmi M. Koç Müzesi'nde, şehir hatları vapurundan denizaltıya ve uçaklardan çok sayıda klasik otomobile farklı koleksiyon ürünlerini ziyaret etmek mümkün.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Milli Saraylar Resim Müzesi 

Başta ünlü ressamlar İvan Ayvazovski ve Fausto Zonaro olmak üzere birçok ressamın yapıtlarının yer aldığı müze, Dolmabahçe Sarayı içinde bulunuyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi 

Kalıcı ve süreli sergileriyle dikkat çeken Sakıp Sabancı Müzesi, önündeki devasa at heykelinden ötürü 'Atlı Köşk' olarak da anılıyor. Müzede geçmişte Dali, Picasso, Rembrandt gibi ressamların eserleri sergilendi.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Pera Müzesi 

Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosuna da ev sahipliği yapan Beyoğlu Tepebaşı'ndaki bu görkemli yapı, İstanbul en önemli müzelerinden biri. Kalıcı olarak sergilenen Büyükelçiler koleksiyonunun yanı sıra kahve ve Anadolu'da ölçü birimleri sergileriyle dikkat çeken Pera Müzesi, geçici sergileriyle de yer yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yerebatan Sarnıcı 

Tarihi Yarımada içinde Ayasofya'nın karşısında yer alan Yerebatan Sarnıcı, Roma döneminde şehrin en büyük su deposu konumundaydı. Kentin su ihtiyacını karşılayan en önemli depo olan Yerebatan Sarnıcı, yerli ve yabancı çok sayıda filme de ev sahipliği yapmıştı.

ARTER 

2019 yılında kapılarını ziyaretçilere açan çağdaş sanat müzesi ARTER, Grimshaw Architects imzası taşıyor. Dolapdere'de bulunan, mimarisi kadar koleksiyonuyla da ilgi gören bu müz,e çağdaş sanat eserleriyle de dikkat çekiyor.

Hafta sonu İstanbulda mutlaka gezip görmeniz gereken müzeler

Panorama 1453 Tarih Müzesi 

Topkapı'da bulunan Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul'un fethine ışık tutuyor. Çağ kapatıp çağ açan bu tarihi olaya dair canlandırmalar ve belgeler müze içinde sergileniyor. 

Miniatürk Müzesi 

Dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parkı olan Miniatürk, Türk tarihi ve Türkiye'ye dair çok sayıda anıtsal yapıyı bir arada görebileceğiniz bir açıkhava müzesi.

Beylerbeyi Sarayı

1865'te kullanıma açılan Beylerbeyi Sarayı, sarayında Avusturya İmparatoru Franz Joseph, Fransız İmparatoru III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugénie ve Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi dönemin önemli isimleri kalmıştır.